Boken om Maria Larsson - och hennes kamera

12 december 2007 00:05
En decemberdag 1876 i en backstuga i Västergötland föddes en liten flicka som fick namnet Maria Andersson. 24 år senare är hon vuxen, bor i Göteborg och gifter sig med den vackre och charmige Sigfrid Larsson, en man som visar sig vara en kvinnotjusare med dragning till flaskan. Deras liv tillsammans blir inte lätt.

 

Men Maria har något som ger hennes liv en annan mening, vid sidan om slitet för den snart ganska stora familjen. Samma år hon gifter sig, år 1900, vinner hon en kamera och med hjälp av en fotograf lär hon sig fotografera och framkalla bilder.

 

Detta blir hennes livslånga och stora intresse.

 

 

Om Maria, som levde för 100 år sedan, skriver Agneta Ulfsäter-Troell i sin nya bok Att människan levde. Maria var syster till Agneta Ulfsäters farfar Erik Andersson och faster till hennes pappa Esbjörn Ulfsäter, i många år disponent på pappersbruket i Västervik. Honom följer vi också i boken.

 

 

Detta är en släktsaga, tagen direkt ur livet.

 

De här människorna har alla levt i Göteborgstrakten för sådär hundra år sedan. Det är en personlig berättelse om författarens anmoder, och stundom en privat berättelse, som det finns många av bland släktforskare.

 

 

Trots detta har den ändå något som ger berättelsen om Maria en allmängiltig karaktär, något som kan fånga vilken läsare som helst utanför den egna släktkretsen. Maria är en kvinna som berör, och vi kan föreställa oss hur hennes slitsamma liv kan ha varit, ett liv i relativ fattigdom under de flesta år. Ett liv hon delade med tusentals kvinnor vid den här tiden.

 

53 år gammal dog Maria Larsson 1930, av dåligt hjärta.

 

I vår tid är det främst hennes dotter Maja och dotterdotter Marry som berättat för Agneta Ulfsäter om Maria.

 

Säkert är boken också intressant för dem som intresserar sig mer ingående för författarens kusin, Abba-musikern Björn Ulvaeus, eftersom detta är berättelsen om en del av hans historia.

 

Maria levde i ett föränderligt samhälle. Så småningom nåddes även hon av ett ökande välstånd när barnen växte upp och maken Sigfrids åkeri blomstrade. Men det är ett intet jämfört med den klassresa hennes nu levande släktingar gjort.

 

Och just därför kan jag känna en ömhet och ödmjukhet inför denna idoga och goda Maria, med stråk av egensinne och ett djup vi bara anar.

 

Snart ska berättelsen om Maria bli film, i regi av Jan Troell, med Maria Heiskanen som Maria och Mikael Perbrandt som Sigfrid. Inspelningar har skett under 2007 och arbetet pågår. Filmen kommer att heta "Maria Larssons eviga ögonblick".

 

Tänk om Maria hade anat detta.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!