Bannlyst von Trier lämnar inte Cannes

Efter att Lars von Trier uttryckt vissa sympatier för Adolf Hitler under onsdagen är han nu persona non grata för filmfestivalen i Cannes. Han uppmanas att lämna festivalen med omedelbar verkan.

19 maj 2011 15:26

Men det tänker von Trier inte göra.

Det var under en presskonferens på onsdagen för von Triers kommande film "Melancholia" som den danske filmskaparen bland annat sade "Jag förstår till viss del Hitler, jag kan sympatisera med honom lite grand". Och även om han senare bad om ursäkt för sina kommentarer, så räckte det inte för filmfestivalens ledning, som under torsdagen uppmanade von Trier att lämna festivalen. Det är första gången det händer i festivalens historia, rapporterar danska Ritzau.

-Jag är lite stolt över att vara den ende någonsin som blivit persona non grata i Cannes. Men det jag sa var dumt. Jag tycker om att provocera, men den här gången gick jag för långt, säger von Trier vid ett pressmöte i Cannes under torsdagen.

Inte antisemit

von Trier har inga planer på att lämna festivalen.

-Vad det här innebär vet jag inte än, mer än att jag väl inte får komma in i palatset, och det gör mig ingenting. Jag är ombedd att lämna festivalen, men jag tänker stanna kvar och göra pr för filmen.

von Triers skämt om judar, nazism och Susanne Bier togs med stort allvar av stora delar av omvärlden. En restaurangägare ställde in den middag som var planerad före onsdagskvällens galaföreställning, och även den strandfest för 400 personer, som hade planerats att dra i gång efter visningen, ställdes in.

-Jag är definitivt inte antisemit, jag tror att det finns få som gått så djupt in i sitt judiska arv och släktforskat som jag har gjort, säger den danske regissören.

Udda skämtlynne

Lars von Triers skådespelare menar överlag, att det som hände på onsdagens presskonferens var resultatet av ett udda skämtlynne.

-Han trasslade in sig på ett olyckligt sätt. Jag tror att alla vet att han säger vad som helst, och att han varken är nazist eller antisemit. Han har ett sätt att kommunicera som alltid går ut på att vara ironisk, säger Stellan Skarsgård.

Den svenske filmstjärnan menar att även om det von Trier sade var mycket oövervägt, borde det inte tas på allvar.

Kirsten Dunst, som spelar huvudrollen i "Melancholia, säger att hela inspelningen var en stor upplevelse, och att hon lärt sig att von Trier har ett udda skämtlynne.

-Han målade ju in sig i ett hörn, som han inte kunde komma ur. Dessutom var hans engelska sådan att skämten inte gick fram, säger hon
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!