von Trier provocerar igen

Än en gång har Lars von Trier gjort skandal i Cannes. Hans udda skämt om porrfilm, judar och nazism på onsdagen fick många att ta illa upp.

18 maj 2011 18:05
-Jag är bara på gott humör. Jag hamnade på lite sidospår och kom inte till någon poäng, säger han efteråt.

Egentligen skulle presskonferensen handla om den nya filmen "Melancholia", som visades för pressen på onsdagsmorgonen. Och till en början talades det om denna film om jordens undergång och om symboliken i den. Men Lars von Triers skämtlynne, som ibland är av det udda och provocerande slaget, tog gradvis över. Bland annat hävdade han att Kirsten Dunst krävde att få vara naken i filmen.

-Jag sade nej, hon insisterade och då fick det bli så. Nu vill hon ha mer så nästa gång blir det en riktigt saftig hårdporrfilm med obehagligt sex, och den ska vara tre-fyra timmar lång så att presskonferensen om den inte börjar så tidigt som den här, säger han.

Positiva ordalag om Hitler

Men det som väckt mest uppmärksamhet är att von Trier under presskonferensen uttalade sig i positiva ordalag om nazismen och Hitler.

-Jag förstår till viss del Hitler, jag kan sympatisera med honom lite grand, ja, inte med andra världskriget förstås, men jag gillar Albert Speer, en "bad guy" men med viss talang. Men jag har inget emot judar, även om jag inte tycker om Israels politik. Hur ska jag nu ta mig ur det här?

En timme efter den officiella presskonferensen möter von Trier och skådespelarna Stellan Skarsgård och Jesper Christensen den skandinaviska pressen. När von Trier blir ombedd att förklara sig, fortsätter han först med att provocera genom att säga:

-Jag tror det är lite nazist i oss alla.

Men sedan blir han allvarligare.

Älskar tysk romantik

-Det gick lite fel under en diskussion om den tyska estetiken. Jag tycker till exempel att nazisternas Stuka-plan var en fantastisk skapelse. Jag älskar den tyska romantiken, det innebär inte att jag tycker om politiken.

På onsdagsförmiddagen hävdade von Trier bestämt att den som tagit illa vid sig av hans ord inte kunde vänta sig någon ursäkt. Han ändrade sig dock - senare på kvällen mottog nyhetsbyrån AFP ett mejl med just en sådan: "Om jag har sårat någon denna morgon genom det jag sade på presskonferensen ber jag uppriktigt om ursäkt. Jag är inte antisemit och har inga rasistiska fördomar på något sätt, inte heller är jag nazist", skriver von Trier via sin producent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!