Lena Maria - en legitimerad häxa

Lena Maria Blomberg växte upp på en svinfarm i Sörmland. Som barn var hon oerhört rädd för flygplan. I dag är hon pilot och försörjer sig som frilansande farmaceut. För fyra år sedan flyttade hon och maken Svante från Uppsala till sin "Hälsokur", ett charmigt 1700-talshus, under Verkebäcksbron.

22 februari 2011 00:00

Jag arbetar med... Sedan drygt ett år tillbaka är jag frilansande farmaceut. Dessförinnan hade jag fast anställning på Apoteket Lejonet i Västervik. Parallellt med det jobbet studerade jag under 3-4 års tid referensmarknadsföring samt hur man genom arbete i nätverk kan bygga upp sin egen frilansverksamhet för att sprida inkomsterna i dessa osäkra tider.

- Nu jobbar jag med att lära ut mina kunskaper till andra. Det vill säga vid sidan om min egen frilansverksamhet som innebär att jag tar många tillfälliga uppdrag vid olika apotek runt om i landet då de har brist på personal.

Jag kan... Jag arbetade under flera år i forskande läkemedelsföretag och det gav mig djupgående kunskaper i fysiologi och vad som händer inuti våra kroppar. Jag kan till exempel mycket om viktkontroll och hur man ska bära sig åt om man tycker att kroppen blivit för stor.

- Vi bodde i Uppsala i 17 år och under en period var jag miljöansvarig i Uppsala Flygklubb. Jag arbetade också med miljöfrågor i styrelsen för Svenska Flygsportförbundet och i Kungliga svenska aeroklubbens (KSAK) miljögrupp. Mitt intresse för miljö och hälsa gjorde dessutom att jag var invald i miljö- och hälsokommittén i Uppsala läns landsting en period.

- Dessutom kan jag sköta grisar, höns, får, kor och andra djur eftersom jag växte upp på en svinfarm i Sörmland.

- Och inte minst kan jag baka goda bullar och farliga tårtor eftersom jag är legitimerad "häxa". Farmaceut betyder faktiskt giftblandare.

Jag är nyfiken på... Vad som skall hända nästa dag. Jag vill leva hur länge som helst så att jag kan vakna upp och se hur nästa dag skall bli. Jag har en stor nyfikenhet på hur allt hänger ihop, logiken i naturen, och varför det blir si eller så, och ställer mig ofta frågan "voffo gör di på detta viset?!".

Jag önskar att... Hela mänskligheten kunde ta livet och tillvaron lite mindre allvarsamt och le mot varandra och sig själva väldigt mycket mer.

Jag skulle vilja... dela mina olika fritidsintressen med fler Västervikingar. Flygning är det bästa. Under det gångna året blev det 55 timmar i luften. För egen del vill jag helst köra precisionsflygtävlingar, men är även engagerad i Frivilliga flygkåren som alla kan vara medlemmar i och som dessutom har en speciell ungdomssektion, Young Pilots, med sommarläger och andra aktiviteter.

- Segelflygarna som jag bogserar upp i Uppsala, Linköping och Hultsfred skulle jag vilja sammanföra med segelflygarna i staden Blomberg mitt i Tyskland samt några klubbar i södra Europa. Jag vill träffa fler flygintresserade som vill följa med på sköna turer.

- Tillsammans med de andra styrelsemedlemmarna i Västerviks Flygklubb försöker jag hjälpa till att visa hur mycket positivt som kan upplevas i lufthavet. Om man inte vill ta eget flygcertifikat så kan man ändå vara medlem i Västerviks Flygklubb och flyga tillsammans med sina klubbkamrater.

Om att bo i Västerviks kommun:

- Västervik erbjuder sjöar och skog, himmel och hav, medeltid och framtid. Med näsan mot morgonsolen landar man i Visby 30 minuter efter take-off, där det exotiska livet innanför murarna kan ge ro och avkoppling från den vanliga vardagen. Lika lätt och behagligt är det att färdas rakt mot solnedgången för att glida in över Västervik vid dagens slut. Speciellt kul är det att göra den utflykten under själva Medeltidsveckan.

Svaret på Per Ekmans fråga: "Hur kom det sig att du blev pilot och vad betyder det för dig?"

- Jag var livrädd för flygplan som barn. De enda flygplan jag såg, eller hörde, var de militära drakenplan som brakade förbi på låg höjd över gården de gånger det var militärövningar. Med händerna hårt tryckta mot öronen kastade jag mig ner på marken, blundade och skrek så att jag inget skulle höra eller se. Senare kom jag på att det skulle vara bra om jag själv körde dem, för jag behövde ju inte vara rädd för mig själv.

- Under studietiden fick jag en kurskamrat vars pojkvän samlade flygtid för att kunna bli yrkespilot. Jag var överlycklig de båda gånger han hade plats för mig på sina flygningar. Sedan blev jag förtvivlad när han försvann till sin utbildning på Ljungbyhed. Då började åter tanken på att jag kanske själv skulle kunna få spaka ett plan en dag att gro. Jag ringde till Uppsala Flygklubb och fick prata med skolchefen Lelle. Jag var enormt blyg och rädd på den här tiden och frågade honom: "Jag undrar om man kan få lära sig att flyga fast man är liten och fast man är tjej?"

- Sedan började jag leva... för att göra en lång historia kort. Det var antagligen min livräddning, och jag kommer alltid att flyga så länge jag har möjlighet. Kanske kan det komma att bli någon annans livräddning också genom min medverkan i Frivilliga Flygkårens Flyginsatsgrupp där jag är en av deras åtta piloter här i länet.

Jag skickar pinnen vidare till ... Conny Svensson i Blankaholm. Hans farmor bodde i det hus vi bor i i dag. Vår "Hälsokur".

Därför att ... Jag har förstått att han arbetat och bott på flera platser runt om i världen. Ändå valde han att återvända hit.

Det här vill jag fråga honom: Vad var det som lockade honom tillbaka? Och vad ägnar han sig åt för hyss och bestyr just nu?

Lena Maria Blomberg

Ålder: 56 år

Bor: Verkebäck

Familj: Maken Svante och sönerna Oskar 25 år, Nils 22 och Bengt 20. Har ett barnbarn samt ytterligare ett på väg.

Intressen: Flyg, medicinalväxter/örter samt att resa.

- För övrigt ägnar jag mig gärna åt aktiviteter som stärker kropp och själ. Skidåkning när det är snö. Cykel när vägarna är fria. Jogging på sommarmorgnarna när luften doftar ren skog. Simning så mycket jag hinner. Det är dags för en Halvklassiker nu efter förra årets Tjejklassiker.

- Jag behöver även mycket tid till egna tankar och filosofier för att få balans i livet, och söker ständigt värdefulla möten med starka personligheter som kan dela med sig av goda råd från egna dåd.

- "Hälsokuren i Verkebäck", där vi bor sedan 1 januari 2007, behöver för övrigt underhåll. Huset ska bland annat få en ram av kryddhyllor på tomten till glädje för oss och våra besökare.

Senast lästa bok: Jag läser mycket ledarskapsböcker för tillfället. Annars gillar jag att läsa deckare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Gometz