Ales Pushkin har fängslats

Den vitryska konstnären Ales Pushkin, som ställde ut på Kalmar konstmuseum i våras och gästade Västerviks gymnasium för nästan exakt ett år sedan, har fängslats för "huliganism". - Han fördes från sitt hem i byn Bobor i onsdags, berättar Martin Schibli som är curator på Kalmar konstmuseum.

15 december 2010 00:00

- Det är ett presidentval nära förestående i Belarus (Vitryssland) vilket är en sannolik förklaring till att han frihetsberövats. Samma sak hände inför förra valet, säger Schibli.

Sedan den nuvarande presidenten, Aleksandr Lukasjenko, kom till makten i Vitryssland 1994 har befolkningens medborgerliga och politiska rättigheter inskränkts påtagligt, och landet brukar räknas som Europas sista diktatur.

Enligt Martin Schibli är Pushkin en av de mest framträdande konstnärerna i Belarus i dag. Han är känd för sin kamp för demokrati och yttrandefrihet i hemlandet - en kamp han ofta för just genom konsten.

-  I diktaturer har konstnärer och poeter en kraft som man inte har i demokratier. Det är ju ofta den unga generationen och konstnärerna som går i spetsen i kampen mot förtrycket, sade Schibli i samband med vernissagen av Pushkins soloutställning "Galleri hos Pushkin" som visades på konstmuseet i början av 2010.

Martin Schibli berättar att han träffade Ales Pushkin bara två dagar innan han fängslades. Båda medverkade de då i ett seminarium i Minsk som anordnats av Kalmar Konstmuseum (finansierat av Svenska institutet).

I övrigt har han haft sporadisk kontakt med konstnären, framförallt via e-post.

- Vi har också flera gemensamma bekanta, bland annat inom konstvärlden, och det var på så vis jag fick veta att han hade fängslats.

- Detta har av allt att döma skett på mycket tveksamma grunder, efter en provokation, hävdar Schibli.

Det hela ska ha gått till så att en närboende kastat snö på konstnärens fönsterrutor och när denne gått ut för att avvärja det hela ska polisen ha dykt upp och fört iväg honom.

Schibli oroar sig nu för Pushkins hälsa.

- Det är inte bara arresterandet i sig som är problematiskt och riskabelt. Det finns även risker med själva vistelsen i fängelset. Det är många som blir sjuka eftersom lokalerna ofta är kalla och bristfälliga i största allmänhet, säger han.

Enligt de uppgifter Martin Schibli och hans kollegor på Kalmar konstmuseum fått del av ska Pushkin hållas fängslad i 13 dagar. Om detta stämmer betyder det att han kommer att släppas två dagar efter presidentvalet som hålls nu på söndag den 19 december.

Läs vidare
http://www.vt.se/kultur/artikel.aspx?articleid=5184483
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!