Nostalgisk K-spaning efter vägarna

20 september 2010 01:00
K-spanaren Göran Willis är i farten igen. Nu spanar han från luften. I sin nya bok har han utgått från ett antal äldre flygfotografier från Sverige några decennier tillbaka, och uppsökt miljöerna på nytt.

 

Nästan alla miljöerna är trafikrelaterade på något sätt. Mest är det gamla bensinstationer, men en bro, ett par motell, en bilkyrkogård med mera finns med.

 

Inte känns det som om det var så länge sedan man kunde tanka vid småmackar utmed landsvägarna på landsbygden, mackar utan jourbutik och gatuköksmat. Det var på 60- och 70-talet, in på 80-talet. Sedan försvann allt fler och det blev längre mellan tankställena.

 

 

Det närmaste i våra trakter i boken är berättelsen om den gamla Gulfmacken i Vena. Den stängdes 1992, när dåvarande ägaren Lars-Gustav Jonsson slutade efter 49 år. I dag ägs den av Olof Olsson som renoverat och ställt i ordning. Nu kan man här få tag på gamla bilprylar till veteranbilar. Och miljön är sig ganska lik som den en gång var.

 

I Axhult i Markaryd, utmed gamla Riksettan, ligger speceriaffären kvar som på 40-talet, i dag som ett litet museum vid vägen. I Töcksfors i Värmland får gamla uttjänta bilar vila i frid i skogen. Vid Roslagskusten ligger det gamla Norrvikens småbåtsvarv där den sista mahognybåten byggdes 1957. I Nyköping finns ännu de gamla garagen kvar, de som byggdes av transportlådorna för de amerikanska dollargrinen som skeppades till hamnen här på 50-talet.

 

 

Nostalgi är kul och intressant, och väcker minnen från en annan tid, ett 1900-tal före motorvägarnas och storskalighetens Sverige. Göran Willis ger liv i de gamla bilderna och berättar lättsamt och personligt om tider vi minns, vi som är medelålders och äldre i dag.

 

Boken bjuder på ett rikt bildmaterial, både från då och nu.

 

Ny bok
Göran Willis

 

K-spaning från ovan

 

Trafik-Nostalgiska Förlaget
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!