King visade vägen till Obama

9 juni 2010 00:01
Vrede, sorg och skam. Det är de känslor den här boken väcker hos mig. Vrede över de beständiga orättvisorna, sorg över det lidande de orsakat och fortfarande orsakar, och skam över att människan kan bete sig så grymt.

 

Sören Sommelius har skrivit medborgarrättsrörelsens amerikanska historia. Det vill säga de svartas kamp för rättvisa. Vi får följa vägen från slaveriets förmenta avskaffande 1862, förbättringar, bakslag och lynchningar till ickevåldskampen på 50- och 60-talet, Black Power-rörelsen och fram till det senaste presidentvalet.

 

 

Att Barack Obamas utnämning till president förra året är ett viktigt steg och har ett stort symbolvärde, är det ingen tvekan om.

 

Från 60- och 70-talets nyhetsflöde känner jag igen en hel del om rasupploppen, den fredliga ickevåldsrörelsen och den mer militanta. Sören Sommelius har rest i den amerikanska södern 2008 och 2009, i medborgarrättsrörelsens spår. Han sätter in händelserna i ett både historiskt och nutida sammanhang, och gör bilden mer begriplig och hel.

 

Vändpunkterna finns förstås med: rättegången mot Emmett Tills mördare, "I have a dream"-talet 1963, upproret i Watts, Rosa Parks bussprotest, med flera viktiga händelser. Kanske minns du de knutna svartbehandskade nävarna på prispallen under OS i Mexico 1968?

 

Allt bildar ett historiskt mönster som leder fram till idag.

 

 

Vissa avsnitt får mig nästan att gråta och känna en stor bedrövelse över mänskligheten. Visste du att 4742 kända lynchningar skett i den amerikanska södern fram till 1981? Vid flera av dem är det barn som torterats, lemlästats och dödats. Och i så gott som samtliga fall har de vita mördarna gått fria, förklarats oskyldiga av sina likar i domstolarna. Ett par fall har tagits upp i domstol på 2000-talet, flera decennier efter att brottet skett.

 

 

Rädslan för den vite mannen har till stor del präglat generation efter generation av afroamerikanska medborgare. Men många lyckades lägga sin rädsla åt sidan och stå upp för sin övertygelse om ett USA med lika rättigheter för alla, oavsett ras.

 

Den störste av dem alla var Martin Luther King Jr, och en stor del av boken ägnas åt honom och hans arbete. Han hade en central roll under de mest händelserika decennierna, fram till sin död i april 1968.

 

 

Dagens samhälle är förstås mycket annorlunda, åtminstone på ytan. Fortfarande idag finns det segregerade skolor, svarta män döms till hårdare straff än vita för likadana brott, den största fattigdomen finns bland de svarta och så vidare. Men rasismen är inte lika rumsren längre.

 

Orosmoln finns i de högerextrema grupperna, bland bokstavstrogna kristna fundamentalister och i den slumrande men ändå befintliga Ku Klux Klan.

 

Sören Sommelius har skrivit en viktig bok som är både lättläst och fängslande. Han är författare, kulturjournalist på Helsingborgs Dagblad och tidningsägare.

 

Ny bok
Sören Sommelius

 

Från King till Obama

 

Historiska Media
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!