Filmrecension: Kommissarie Späck

Originaltitel: Kommissarie Späck

2 juni 2010 11:39

Genre: Humor

Premiär: 4 juni 2010

Med: Leif Andrée, Cecilia Frode, Johan Hedenberg med flera

Regi: Fredrik "Fredde" Granberg

Speltid: 1 tim 20 min

Censur: Från 11 år

Betyg: + +

"Kommissarie Späck" är, som namnet kanske avslöjar, en parodi på svenska filmer som "Beck" och "Irene Huss". En ganska smart idé egentligen eftersom de flesta svenskar har ett förhållande till snutfilmerna som matats om och om igen på söndagskvällarna de senaste åren.

I "Kommissarie Späck" kallas Späck (spelad av Leif Andrée) till en brottsplats där offret visar sig ha blivit mördad genom att någon stuckit diverse föremål såsom knivar, gafflar och en brödkavel (!) i hans kropp. Tillsammans med vapendragaren Grünvald Karlsson (Johan Hedenberg) och nya kollegan Irene Snusk (Cecilia Frode) drar Späck igång en av landets största mordutredningar någonsin.

Regissören Fredde Granberg är mest känd för sin kiss- och bajshumor (som i "Dr Mugg" med Markoolio), men han ska ha all heder för att han lämnat det värsta av den varan därhän i "Kommissarie Späck". Men det här är fortfarande humor för barn, där karaktärerna ramlar, kletar snor på varandra och slabbar med mat. Det är en speedad historia där varje scen är så späckad av skruvade detaljer att det till sist svämmar över och blir en enda stor buskisshow med snuskhumor, förutsägbara skämt och en överdos av trams. Det som räddar filmen från kalkonvarning är skådespelarna, som alla gör fantastiskt värdiga rolltolkningar i den här soppan till film.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT Spektra