Nutida Törnrosa som är utmärkt Svensk bokkonst

Mörtforsbon Lena Sjöberg har nyligen illustrerat sagoklassikern Törnrosa. Nu har barnboken blivit belönad med utmärkelsen Svensk bokkonst 2009.

11 november 2009 00:00
Törnrosa-boken är sjätte delen i bokförlaget Rabén & Sjögrens serie Sagoskatten.

 

- Det är alltid roligt när mina böcker får uppmärksamhet och jag hoppas att det här leder till att fler upptäcker boken. Men än så länge vet jag inte riktigt vad nomineringen innebär, det här är så nytt, jag fick precis veta det, säger hon.

 

 

Totalt har 25 böcker utsetts av en jury bestående av två formgivare, en fotograf, en boktryckare, en bokbindare och en förläggare. Cirka 260 böcker var inlämnade till årets Svensk bokkonst.

 

- Urvalet ska spegla 2009 års bokproduktion. Törnrosa är den enda barnboken som har valts ut, den var en klar favorit hos juryn, säger Greger Bergvall, Svensk bokkonst.

 

Utmärkelsen innebär att Lena Sjöbergs bok kommer att ställas ut på en utställning i Kungliga biblioteket i Stockholm i slutet av mars nästa år. Den kommer också att visas på utställningar i Sverige samt på Schönste Bücher aus aller Welt i Leipzig, på bokmässan Frankfurt Buchkunst International samt på Bibliothèque Nordique i Paris.

 

Lena Sjöberg fick själv välja vilken saga hon skulle illustrera till serien Sagoskatten.

 

- Jag har alltid gillat den hemlighetsfulla stämningen i Törnrosa. Att illustrera Törnrosa har varit ett superlyxigt uppdrag. Jag har fått välja ut en saga som verkligen tilltalar mig och jag har haft gott om tid när jag har arbetat med boken, säger hon.

 

Hon har gjort bilderna till boken utan att skissa först.

 

- Det är väldigt sällan som det går att jobba på det sättet. Den här gången visste jag att jag skulle hinna göra om en bild om den blev fel.

 

 

Lena Sjöbergs Törnrosa är en ganska enkel och vardaglig prinsessa.

 

- Hon går barfota genom slottet och hon bär inte den klassiska prinsesskronan.

 

Törnrosa-bröllopet i den nya bilderboken är mer sparsmakat än vad kungliga bröllop normalt brukar vara. Här syns inga spår av bröllopstårtor i flera våningar. Bröllopsgästerna bjuds istället på goda ostar, inlagda päron, kex och kakor.

 

 

Lena Sjöbergs nästa bilderbok ges ut i vår. Den heter "Tänk om..." och ligger henne varmt om hjärtat.

 

Hon har både illustrerat och skrivit verserna i boken. Verserna handlar om hur det skulle vara om man vore ett djur istället för en människa. "Tänk om..."-boken finns i handeln i slutet av april nästa år.

 

Lena Sjöberg
Född och uppvuxen: Sandviken.

 

Bor: Mörtfors.

 

Familj: Jakob Wegelius (illustratör och författare) och två barn.

 

Utbildning: Konstfack.

 

Författardebut: 2005 med Hurman hittar en skatt och Dom är sötast när dom sover (Eriksson & Lindgren).
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!