Louise Hoffsten har hittat hem

Hon är bluesnörden som älskar de blå tonerna. Som gör musik om komposter, relationer och sjukhusbesök.

10 november 2009 11:53

I dagarna släpps Louise Hoffstens nya album "På andra sidan Vättern" - ett album om att hitta hem.

Skivbolaget beskriver Louise Hoffstens nya album som det ärligaste hittills.

-Det är svårt att mäta när man har varit ärligast. Jag är ju alltid det i min musik, men sedan påverkas förstås innehållet av var man är i livet. Var man har varit och var man är på väg, säger Louise Hoffsten.

LeMarc mentor

Och den här gången har Louise Hoffsten befunnit sig här och nu. Hittat hem till sig själv (vilket en av låtarna också handlar om), blivit rockigare och vågat gå loss på det svenska ännu mer.

Albumet "På andra sidan Vättern" är en fortsättning på "Så speciell" som kom för två år sedan. Då inleddes samarbetet med Peter LeMarc som blev hennes mentor i textskrivandet ("han har varit väldigt finkänslig och mån om att det är jag som ska stå för låtarna"), och han medverkar också nu.

-Jag framträder oftast i mindre lokaler och då sjunger man mer direkt till sin publik. Eftersom svenska är mer omedelbart i sitt tilltal än engelska ville jag använda det språket för att komma ännu närmare, säger Louise Hoffsten.

Utanförskap

"Ligger här och väntar på att nån ska komma in, ligger här och väntar på min medicin. En samling främlingar i samma rum, vem dom är, är ett mysterium" sjunger hon i "Jag vet".

På elva låtar hinner Louise Hoffsten berätta om sjukhusvård för sin kroniska MS-sjukdom, utanförskap, om att förlora någon som betyder mycket, och om svårigheterna att hålla ihop en relation.

Hennes pappas goda äktenskapsråd blev låten "Förlåt".

-Vi kan åka till månen och göra en massa fantastiska tekniska saker, men att hålla ihop en relation - det är väldigt svårt. Jag ville fråga pappa om hemligheten. Hur sjutton skulle man lära sig det? Min föräldrar har stretat på i över 50 år tillsammans.

Söker fast jobb

Låten "Komposten" handlar om att slänga alla sina misslyckanden och sedan skapa någonting bra av dem. Inspirationen kommer från en resa till Afrika där Louise Hoffsten besökte ett slumområde i Nairobi.

En man kom fram och ville visa henne någonting han var väldigt stolt över.

-Han släpade med mig till en kompost och sa "Om människor inte kan ge oss mat att äta, så kan de ge oss skräpet som de ska slänga. Ingenting är bortkastat, eftersom vi kan odla någonting nytt av det".
-Det gav mig en väldig insikt, säger Louise Hoffsten.

Nu väntar en omfattande Sverigeturné med start i januari. Louise Hoffsten har ett uppbokat år framför sig.

Kul, men hon drömmer också om ett fast jobb med rutiner och utan långa resor.

-Det är märkligt. När andra människor drömmer om att vara med i "Idol" och Melodifestivalen så drömmer jag om ett fast kneg i Stockholm. Det skulle vara jätteskönt. Jag har aldrig haft det i hela mitt liv.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!