Lapp-Lisa får liv på Smultronboda fårgård

8 juli 2014 16:45

På torsdag kväll, den 10 juli, gästas Smultronboda fårgård av Marcus Brännström och ackompanjatören Rutger Åsheim med programmet "Hela Sveriges Lapp-Lisa".

– Lapp-Lisa hade över 800 sånger på repertoaren. Många av texterna har ett rikt bildspråk. Några sånger beskriver Jesus som Den gode herden. Sångerna om Guds lamm passar förstås extra bra på Smultronboda fårgård…, säger Marcus Brännström.

Lapp-Lisa hette egentligen Anna-Lisa Vikström, gift Öst. Hon föddes i Lappland, i Marks by i Vilhelmina, den 8 oktober 1889. År 1911 utbildade hon sig till officer i Frälsningsarmén. I mer än 60 år reste hon runt, sjöng och vittnade om sin tro. Hon gick ur tiden 1974, 84 år gammal. Men de sånger Lapp-Lisa sjöng lever vidare, odödliga andliga sånger som "Barnatro" (av Einar Westling) och "Guldgrävarsången" (av Fred Bloom).

– Lapp-Lisa var en stor humorist och brukade säga "Jag tror inte det är förbjudet att sjunga med i kören". Även den här kvällen kommer det ges många möjligheter att sjunga med i de gamla kära andliga sångerna, försäkrar Brännström.

Marcus Brännström är sedan tio år tillbaka visarkivarie vid Västerviks musikbibliotek och visarkiv. Rutger Åsheim är till vardags kyrkomusiker i Flemingsberg. Viskvällarna på Smultronboda arrangeras i samarbete med Vuxenskolan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!