Mumindalen i visform

I år skulle Tove Jansson ha fyllt 100 år. Hon är känd för sina böcker om Mumintrollen, men hon skrev också visor, och i går kunde man lyssna till några av dem i Västervik.

3 januari 2014 16:53

Magda Andersson, som gick på Visskolan i Västervik 2010–2012, är på turné med programmet "Visdiktaren Tove Jansson". Hon reser tillsammans med Torbjörn Arro Förberger, som spelar gitarr och visslar (!).

– Jag har alltid gillat Tove Jansson väldigt mycket, och det känns väldigt kul att göra ett helt program med henne. Jag har velat göra det här i många år, säger Magda.

Hon och Torbjörn kommer att turnera med det här programmet i omgångar hela året och bland annat spela på bibliotek, i äldreomsorgen och kriminalvården. De är uppbokade till november.

Turnén inleddes i torsdags på Göteborgs visfestival. På tisdagskvällen spelade de på Västerviks Musikbibliotek inför en liten, men entusiastisk publik.

Duon bjöd på ett trevligt och medryckande program om de olika figurerna i Mumindalen. Även Morran fick vara med, i diktform.

– Jag tycker om Morran, och jag är inte rädd för henne längre. Det var jag när jag var barn, berättade Magda, som också läste högt ett stycke ur "Muminpappans memoarer", till publikens förtjusning.

De underfundiga och tänkvärda texterna är skrivna av Tove Jansson och hennes bror Lars Jansson. Erna Tauro skrev musiken.

"Visdiktaren Tove Jansson" är ett annorlunda program, med speciella sånger som passar perfekt till Magda Anderssons uttrycksfulla röst, och med finstämt komp av Torbjörn Arro Förberger.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid •