Läckert berättat om hönor, kycklingar och ägg

"Man ska inte lägga alla ägg i samma korg", "Den som vill ha ägg får finna sig i kacklet" , "Sälj ägget, inte hönan" och så vidare. Ett ägg kan symbolisera många saker, och det finns mängder av ordstäv och talesätt där ägget har en viktig roll. I Lena Sjöbergs nya bok "Hårdkokta fakta om ägg" kan man läsa om detta – och mycket annat.

26 februari 2013 10:34

När författaren och illustratören Lena Sjöberg för snart 10 år sedan flyttade med familjen från storstan till landsbygden (från Stockholm till Mörtfors i Tjustbygden) började hon drömma om ett hönshus.

Efter några år blev drömmen verklighet. Inledningsvis flyttade fyra hönor och en tupp in i det lilla hönshuset på gården. Sedan dess har många hönor och tuppar kommit och gått hos familjen Sjöberg/Wigelius.

"Vi har haft lyckan att få se kycklingar kläckas. Och med åren har frågorna om ägg blivit många", förklarar hon inledningsvis i sin nykläckta bok "Hårdkokta fakta om ägg".

I boken delar Lena Sjöberg, på ett inspirerande och lättillgängligt sätt, med sig av de kunskaper hon skaffat sig på området. Bild och text får lika mycket utrymme.

Det är en bok späckad med information – precis som titeln antyder. Men informationen presenteras på ett roligt och lockande sätt.

Visste du till exempel att det finns 10 000 små lufthål i äggskalet? Genom dem andas kycklingen in syre och gör sig av med koldioxid. Och visste du att det tar 24 timmar för ett ägg att bli helt färdigt. Bara en halvtimme efter att hönan värpt börjar ett nytt ägg att bildas i hennes äggledare.

Strutsen är den största nu levande fågeln på jorden och den lägger störst ägg. Världens största strutsägg lades faktiskt i Sverige en gång i tiden. Det vägde 2 581 gram, lika mycket som 43 hönsägg. Världens minsta fågel, kolibrin, lägger å sin sida två pyttesmå ägg som väger knappt ett halvt gram var.

Ja, det här är bara några exempel på mer eller mindre matnyttig kunskap man får del av i Sjöbergs nya bok. Målgruppen är gissningsvis barn i skolåldern och vuxna.

Boken bjuder på härliga bilder och rolig läsning.

Ny bok

Lena Sjöberg

Hårdkokta fakta om ägg

Opal Förlag

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Gometz