Wollter i dramakomedi om aktiv dödshjälp

Han har pensionerat sig från teatern. Men i filmens värld är Sven Wollter, 85, fortfarande i gång.

Just nu pågår inspelningarna av dramakomedin "Dag för dag", om en resa till en självmordsklinik i Schweiz.

Det är en lite annorlunda "roadmovie", säger han.

29 november 2019 06:17

Det är en stjärnspäckad ensemble som Felix Herngren samlat ihop till sitt senaste långfilmsprojekt. Vid sidan av Sven Wollter är bland andra Tomas von Brömssen och Marianne Mörck med i filmen.

Filmen tar sin början på ett äldreboende, där Malte (Sven Wollter) bestämt sig för att resa till Schweiz för att avsluta sitt liv. Tillsammans med två kamrater, samt en vårdare (Martina Haag) och en städare (William Spetz) från boendet reser han med husbil genom Europa.

Det är ett underbart gäng och det är väldigt, väldigt spännande. Och tankeväckande i många avseenden också, säger Wollter.
Det här är i högsta grad en komedi, om man nu vill kalla det för det. Ett lustfyllt drama om livet, kärleken och döden.

"Ett pojkäventyr"

Det har hunnit gå snart 55 år sedan han filmdebuterade i tv-serien "Hemsöborna". Men det är fortfarande lika roligt att stå framför kameran.

Jag var 31 när vi spelade in den. Nu är jag väl 85 eller någonting. Men film har alltid varit grädden på moset.
Jag har lagt ner teatern, därför att det tar lite för mycket tid i min ålder. Men för mig har film alltid varit ett slags pojkäventyr.

Efter inspelningar i bland annat Danmark och Kroatien avslutas arbetet i dagarna i Göteborg. Den ålderstigna husbilen står uppställd mitt i en mörk studio på Lindholmen, omringad av stora filmdukar där förinspelade filmer av resan spelas upp under tagningarna.

På taket står dessutom en filmarbetare som bredbent ser till att fordonet gungar i lagom takt när interiörscenerna spelas in.

"Som en Ålandsbåt"

Den där husbilen är äldre än William Spetz. Den är 34 år, William är bara 23, förklarar Martina Haag roat i en av pauserna.
Och den har jag alltså kört i bland annat Köpenhamn. Det är som att köra en Ålandsbåt, så jag fick faktiskt ta lite körlektioner innan.

Filmen bygger på en idé från just Haag och Spetz, som hann förkasta en rad andra idéer innan de skickade över historien om Malte och hans resa till Felix Herngrens bolag.

Herngren nappade direkt och valde att regissera filmen själv.

Jag har en bekant som valde att avsluta sitt liv så. Det är en väldigt komplex situation, med många komplexa känslor inblandade för hela familjen, säger han.
Men det känns som ett väldigt aktuellt ämne, kanske mer aktuellt än någonsin.

Tufft bioår

Precis som i exempelvis "Solsidan"-filmen eller tv-serien "Bonusfamiljen" blir det en stor dos humor även i "Dag för dag", trots det tunga ämnet. Filmen beskrivs som en dramakomedi. Eller "melankolisk komedi", som Sven Wollter kallar den.

Enligt Felix Herngren är humorn ett utmärkt sätt att ta sig an ämnen som skilsmässa eller döden.

Det är väldigt mycket lättare för människor att orka ta sig an ett tungt ämne om det finns humor med i bilden, säger han.
Sedan försöker vi ju inte hela tiden skoja till det i jobbiga situationer, utan vi har försökt att hitta en bra balans.

Biopremiären är planerad till nästa höst. Efter ett tufft 2019 för svensk film på bio ligger det en anspänning över klippningsarbetet, medger han.

Jag känner absolut en viss press, speciellt efter det här svenska skitåret på film, säger Felix Herngren.
Jag hoppas att den funkar på bio, men om den gör det vet jag ju inte. Det är det allvarligaste ämnet jag har gjort hittills i min karriär, men jag måste säga att det samtidigt också är en av de roligaste filmerna jag har gjort.
Fakta: "Dag för dag"

"Dag för dag" bygger på en idé av Martina Haag och William Spetz.

Filmen regisseras av Felix Herngren med ett manus som skrivits av Tapio Leopold.

Inspelningarna började den 23 september och avslutas i början av december. Filmen spelas in i Göteborg, Köpenhamn och Berlin samt i Slovenien och Kroatien.

Filmen har premiär hösten 2020.

I rollerna syns bland andra Sven Wollter, Marianne Mörck, Tomas von Brömssen, Martina Haag, William Spetz, Felix Herngren och Peter Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bornemann/TT