Weinsteins advokat: "Kvinnorna hade ett val"

Harvey Weinsteins försvarsadvokat vädjade till jurymedlemmarna att använda sitt sunda förnuft. Under slutpläderingen i rättegången sade hon att metoo-rörelsen har gått för långt – och att kvinnorna utnyttjat Weinstein, inte tvärtom.

13 februari 2020 22:11

Försvarsadvokaten Donna Rotunno inledde sin slutplädering med att tacka juryn, skriver Variety.

Harvey tackar er. Hans kamp ligger i era händer, sade hon.

Harvey Weinstein, som anklagas av över 80 kvinnor för olika former av sexuella övergrepp, har förklarat sig oskyldig. Innan försvarsadvokaten tog till orda frågade domaren James Burke Weinstein själv, som avstått från att vittna på inrådan av sina advokater, om han var säker på att han inte ville framträda i domstolen.

Ja, herr domare, svarade Weinstein.

Kan få livstid

Den flera veckor långa rättegången har innehållit vittnesmål från ett antal kvinnor och den forne filmmogulen står åtalad för bland annat grov våldtäkt och övergrepp vid totalt fem tillfällen. Om åklagaren lyckas övertyga juryn om Harvey Weinsteins skuld på de grövsta åtalspunkterna kan han dömas till livstids fängelse

Hans försvarare Donna Rotunno uppmanade under sitt framförande juryn att ta "ett impopulärt beslut" och frikänna Harvey Weinstein.

Ni behöver inte tycka om honom. Det här är inte en popularitetstävling, sade hon.

Donna Rotunno har kritiserats i amerikanska medier efter att hon förra veckan framträdde i en podcast där hon sade att hon aldrig skulle "sätta sig själv i den positionen" att kunna bli utsatt för sexuella övergrepp, skriver New York Times.

"Inte våldtäkt"

I slutpläderingen sade hon att kvinnorna som anklagat Weinstein hade ett val. Hon tog upp att de båda kvinnorna som åtalet gäller fortsatte att ha kontakt med filmproducenten efter att våldtäkterna ska ha ägt rum. Dessutom påpekade hon att den ena kvinnan vittnat om att hon tagit av sig kläderna och lagt sig på sängen när hon blev tillsagd av Weinstein.

Det är inte våldtäkt. Det är inte ett sexuellt övergrepp. Det är någon som går med på att göra det man har diskuterat att man ska göra, sade Rotunno.

Åklagarna kommer att framföra sin slutplädering på fredag. Nästa vecka inleder juryn sina överläggningar för att komma fram till en slutgiltig dom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann Edliden/TT