En stor del av filmen "Tågrånarens hemlighet" spelas in vid Anten-Gräfsnäs museijärnväg utanför Alingsås, en miljö som andas historia och känns idyllisk. Berättelsen är både rolig och spännande tycker barnen som spelar huvudrollerna.

Det är en bra blandning, säger Polly Stjärne, som spelar Maja.

Barnen är nya i sina roller – precis som regissören. Moa Gammel är en rutinerad skådespelare och har även regisserat radio, men gör nu regidebut på film.

Artikelbild

| Regissören Moa Gammel tittar ut från en godsvagn som är registudio vid inspelningen på museijärnvägens station. Hon har regisserat radio tidigare, men gör nu debut som filmregissör med Lassemaja-filmen "Tågrånarens hemlighet".

Med nya ögon

Berättelserna om Lasse, Maja och deras detektivbyrå, som skapats av författaren Martin Widmark, har hunnit bli många, både i böcker och på film. Men Moa Gammel har inte haft någon närmare relation till förlagorna.

Det kanske är bra. Jag kommer in med friska ögon, har fått läsa böckerna själv och har inte sneglat så mycket på andra filmatiseringar, säger Gammel.
Jag har försökt utgå från böckerna. Deras färger och deras värld.
Artikelbild

| Huvudrollerna i den nya Lassemaja-filmen spelas av Polly Stjärne, elva år, och Nils Kendle, tio år.

Handlingen utspelas i en sorts tidlös dåtid, till stor del hämtad från 1960-talet. Moa Gammel kallar den "klassisk retro".

För mig kan även Gameboy ingå där. Det är en egen värld, säger hon.
Artikelbild

| Moa Gammel vill vara en regissör som lyssnar på alla åsikter i filmteamet – men ändå är bestämd. "Jag tror att jag varit en mycket jobbigare regissör än folk hade väntat sig", säger hon med ett leende.

Inget blått

En detalj som till stor del uteslutits är färgen blå. Moa Gammel tycker att blått inte passar ihop med den färgkarta man valt.

Artikelbild

| Tomas von Brömssen spelar tågkonduktören som även är med i järnvägsorkestern.

Blått är förbjudet i hela filmen, på kläder och så där. Om scenografen kommer med en blå resväska, så säger jag "inget blått".

Gammel vill vara både lyssnande och bestämd som regissör.

Artikelbild

| Polly Stjärne (Maja) och Nils Kendle (Lasse) springer ut ur en scen på järnvägsstationen.

Jag kommer alltid att veta vad jag vill. Men om nån har en bättre idé, så vinner den. Jag älskar att folk får känna sig fria att ha åsikter om vad vi gör.

En som gillar filmens färgskala är Helena Willis, som gör alla teckningar i böckerna om Lassemajas detektivbyrå.

Det här känns jättelovande visuellt. De har sån omsorg om kostymer och färgsättning, säger Willis om filmen som nu spelas in.

Drama och mörker

Den nya filmen görs enligt ett originalmanus av Henrik Engström och Mattias Grosin. Moa Gammel tycker att det är viktigt att filmen inte bara är rolig.

Det är ganska mycket drama och ganska mycket mörker. En flicka har rymt från ett barnhem för att återförenas med sin pappa, som rymt från ett fängelse. Lassemaja måste lösa mysteriet för att återförena dem, säger Moa Gammel.

Barnen i filmens huvudroller är helt överens om att det är roligt att vara skådespelare.

Min storasyster är skådespelare, så jag har tänkt lite på det. Det är väldigt kul nu när jag gör det, säger Polly Stjärne, som spelar Maja.
Man får lära känna nya personer och vänja sig vid att vara framför kameran, säger Nils Kendle, som spelar Lasse.
Men det är jobbigt att man behöver lägga sig tidigt och vakna tidigt, lägger han till.

Vet vem rånaren är

I denna film får Lasse och Maja sällskap av den lite yngre flickan Klara, som spelas av Rani Pyne. Hon beskriver skådespelandet som "bara roligt".

Men ibland kan det vara lite jobbigt när det är väldigt varmt, för man blir trött och så, säger Rani Pyne.

Barnen har läst manuset och vet vad som ska hända i filmen.

Ibland kan det kännas lite konstigt att göra en massa teorier om vem som är rånaren, när man vet exakt vem det är, säger Polly Stjärne.