När vi når Amanda Ginsburg, den 29-åriga sångerskan från Stockholm som vann en grammis för Årets jazz 2019, är det en vecka kvar innan hon ska besöka Västervik. Fredag den 12 juli kliver hon upp på scenen och möter Visfestivalens publik.

– Det är en festival som jag har längtat till och jag tror att min musik passar in. Flera av mina musikervänner har varit där och berättat om hur bra det är. Det ska bli jättekul.

Hon är en artist som uppskattar när publiken verkligen är med och lyssnar på låttexterna.

Artikelbild

| Amanda Ginsburg har medverkat på Allsång på Skansen och flera tv-inslag.

– Mina texter är berättande och jag vill vara nära publiken och få ögonkontakt. Det är viktigt tycker jag.

På Visfestivalen kommer Amanda Ginsburg att bjuda både på sin egen musik och några välbekanta hits av andra artister, då främst inom jazz och visa. Hennes debutalbum "Jag har funderat på en sak" släpptes i början av förra året och sedan dess har det hänt en hel del. Förutom att hon har gett konserter runt om i landet har hon blivit nominerad till P2:s Jazzkatten och fått ta emot flera stipendier, bland andra Olle Adolphsons. Och i februari i år fick hon alltså en Grammis.

–  Varje stipendium och utmärkelse ger en enorm bekräftelse och inspirerar till att fortsätta arbeta. Det visar att jag är på rätt väg. Jag känner mig faktiskt otroligt stolt.

Amanda Ginsburgs musik andas svensk 60-talsjazz med klang av vemod och melankoli. Men i en egen tappning. Hon har genom åren lyssnat på Monica Zetterlund, Cornelis Vreeswijk och nyligen upptäckt Barbro Hörberg.

– Men det är inte bara jazz som influerat mig. Jag har lyssnat på många olika genrer.

I sommar är Amanda Ginsburg på turné i Sverige. Tretton konserter är planerade.

– Jag ser till att hitta tid för låtskrivande mellan spelningarna.

När Amanda skriver musik tar hon vara på känslor och idéer som dyker upp lite var stans. Det kan vara på en promenad till tunnelbanan eller något som berör genom ett intryck eller händelse.

– Jag samlar och har en idébank att hämta ifrån. Sedan när jag har en hel dag i replokalen sätter jag mig vid pianot och börjar arbeta fram text och melodi. Sedan kommer harmonier och arrangemang.

Hennes musik handlar ofta om känslor och att skapa musik är ett sätt att både få kontakt med sig själv och reda ut tankar. Det kan handla om små vardagliga betraktelser eller djupare frågor. Amanda berättar om låten "I de många valens land":

– Jag upplevde att jag hade svårt att komma framåt och ta beslut. Små saker kunde växa och bli stora. Jag blev hindrad. Jag tänkte mycket på hur privilegierad jag är och att mina problem är så banala jämfört med hur andra har det. Efter ett tag fick jag insikten att man måste få känna alla känslor. Det är okej att oja sig och att vara empatisk – samtidigt.

Amanda växte upp i en stor familj där musiken var central. Hennes storasyster är jazzsångerskan Sofie Sörman. Men det har inte varit självklart för Amanda att bli artist.

– Nej, jag har inte känt att det varit ett måste. Det har funnits andra alternativ. Men att ha kommit så här långt känns underbart

Det var när Amanda gick sista terminen, 2014, på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm som hennes nuvarande musikstil formades.

– Jag började skriva mer eget och det blev en slags jazz-pop på svenska. Någon sa att det här skulle man kunna lyssna mer på och sedan fortsatte jag.

På Visfestivalen framträder Amanda Ginsburg med sitt band som består av Filip Ekestubbe på piano, Ludvig Eriksson på bas och trummor spelar Ludwig Gustavsson.