Peter Englund bojkottar Nobelveckan

Peter Englund kommer inte att delta under några evenemang i samband med att Nobelprisen i litteratur delas ut nästa vecka, skriver Dagens Nyheter.

6 december 2019 10:29

Författaren och akademiledamoten vägrar delta, som en bojkott mot att Nobelpriset i litteratur tilldelas den österrikiske författaren Peter Handke.

Beskedet från Englund kommer timmarna innan Peter Handke och Olga Tokarczuk möter pressen i Börshuset i Stockholm.

"Jag kommer inte att delta i årets Nobelvecka. Att fira Peter Handkes Nobelpris vore grovt hyckleri från min sida. Det är allt jag har att säga för tillfället", skriver Peter Englund i ett mejl till DN.

När Svenska Akademien tillkännagav Peter Handke som årets Nobelpristagare var det enligt ledamöterna på litterära meriter. Men valet utsattes genast för skarp kritik, på grund av Handkes ställningstaganden om krigen i det forna Jugoslavien. Han har fördömts av en lång rad författare och av amerikanska och svenska Pen.

Peter Englund, som rapporterade i bland annat DN från Balkankrigen på 1990-talet, var då en tydlig röst mot serbisk nationalism, skriver DN.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm vill inte diskutera Peter Englunds bojkott.

"Peter är tydlig nog, jag har inget att lägga till det", skriver Malm i en kort kommentar till TT.

TT har varit i kontakt med Peter Englund som inte vill kommentera sitt beslut ytterligare. Han tillägger dock att han inte i förväg aviserat sitt beslut för de andra akademiledamöterna.

"Detta är en nyhet för mina kamrater i Akademien", skriver han i ett mejl.

På Englunds Instagramkonto förtydligar akademiledamoten att han dock kommer att vara närvarande vid högtidssammankomsten den 20 december.

Fakta: Kontroverserna kring Peter Handke

Peter Handke har skrivit ett flertal essäer om inbördeskriget i det forna Jugoslavien, bland andra: "En drömmares avsked från det nionde landet", "En vinterresa till floderna Donau, Sava, Morava och Drina, eller rättvisa för Serbien" och "Frågor under tårar. Uppteckningar från två resor genom ett Jugoslavien i krig, mars och april 1999".

Texterna har väckt hård kritik och är kärnan i kontroversen kring Handke. Vissa menar att han där vill ersätta fakta med en alternativ sanning om skulden i kriget, genom att ta ställning för serberna. Andra menar att han ville balansera ett ensidigt utmålande av serberna som "barbarer" och "slaktare".

Organisationer som Srebrenicas mödrar hävdar att Handke på olika sätt har ifrågasatt och rättfärdigat ett folkmord. Samtidigt har omkring 120 tyskspråkiga författare, förläggare och översättare försvarat Handke i ett upprop, där man skriver att kritiken mot författaren "nästan bara består av hat, förtal och snedvridna citat".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT