Parodibröderna Norberg åker på vårturné

Bröderna Emil och Daniel Norbergs parodier och skojlåtar lockar miljoner tittare på Youtube. Nästa år möter de publiken öka mot öga när de åker på Sverigeturné med showen "Nytt, gammalt och stulet".

18 november 2019 09:24

Men hur föreställningen blir är högst oklart. En viktig del av Norbergarnas repertoar består av färska parodier på Melodifestivallåtar. Och hur nästa års bidrag låter har de ännu ingen aning om.

Det är lite läskigt, vi vet ju själva inte hur stora delar av showen kommer att bli. Vi har lyckats bra hittills, men man vet ju aldrig, säger Emil Norberg.

Samtidigt kan publiken vänta sig flera gamla godingar. Sedan de produktiva bröderna satte igång har de samlat på sig en enorm samling låtar att ösa ur.

Det är så himla många artister varje år. Det är ju en fruktansvärd massa dumheter som man har gjort genom tiderna, säger Emil Norberg och skrattar.

"Oj, folk ser det vi gör"

De lovar också att bjuda på inblickar i hur de brukar skapa sina alster och berätta om hur allt började.

Man får verkligen komma in i vårt universum och komma bakom kulisserna och se hur vi tänker. Dels om hur vi kommer på alla idéer och varifrån vi kommer. Det är lite som en tillbakablick, säger Daniel Norberg.

Sedan genombrottet vid Melodifestivalen 2014 har deras familjevänliga och snällt retsamma parodier gjort braksuccé. Minst sagt. Videorna har visats över 100 miljoner gånger på Youtube. Men det är först när de uppträder live som framgångarna blir något annat än siffror på en skärm, enligt Daniel Norberg.

Det är så häftigt varje gång man går ut på scenen och tänker "oj, folk ser det vi gör". Herre gud, det finns folk i Gnosjö som vill lyssna på det här. Det är superskoj, säger han.

"Fuska fram saker"

Samtidigt finns många utmaningar när de uppträder. På scenen kan de till exempel inte förlita sig på snabba klipp och digitala effekter. Men hemmaproduktionerna har också lärt dem att åstadkomma mycket med små resurser.

Vi har ju skapat det här genom att fuska fram saker som ser maxade ut, så förhoppningsvis kommer vi få till det där storslagna ändå fast på ett fuskigt sätt och som funkar på en liten teater, säger Emil Norberg.
Om man vill ha folk som hänger i lianer och pyroteknik så är det kanske inte rätt föreställning, men man får en härlig kväll med oss och bra musik, säger Daniel Norberg.
Fakta: Bröderna Norberg

Emil och Daniel Norberg är artister, komiker och underhållare. De föddes i Uddevalla 1987 respektive 1990.

Daniel Norberg deltog 2010 i "Idol" där han kom åtta. Det stora genombrottet kom 2014 då de gjorde parodiversioner på bidragen i Melodifestivalens final.

Emil Norberg är utbildad jurist och höll sig till en början bakom kameran, men har på senare år börjat synas allt mer i produktionerna.

Deras Youtube-kanal har i dag hundratusentals prenumeranter och deras filmer har över 100 miljoner visningar. De har även synts i och arbetat med flera tv-program på SVT och TV4. Daniel Norberg slutade förra året tvåa i dansprogrammet "Let's dance".

Hit kommer "Nytt, gammalt och stulet": 21/3 Uddevalla, 22/3 Vänersborg, 27/3 Lidköping, 28/3 Skövde, 29/3 Vara, 3/4 Kristianstad, 4/4 Malmö, 5/4 Eskilstuna, 17/4 Karlskrona, 18/4 Halmstad, 19/4 Varberg, 24/4 Örebro, 25/4 Karlstad, 26/4 Falun, 8/5 Kalmar, 9/5 Växjö, 10/5 Jönköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Berglund/TT