Pappersarbetaren Holm vann årets "Talang"

"Talang"-finalen 2019 bjöd på eldig pole dance, magi och ett ofattbart sifferminne. Men det var Micke Holms kraftfulla stämma som lyckades ta sig genom flest tv-rutor.

Jag är fantastiskt glad. Fantastiskt, sade vinnaren i programmet.

15 mars 2019 22:47

Efter över 30 år på pappersbruket i Piteå vågade 46-årige Micke Holm till slut ställa sig på scenen. Hans framförande av Bondlåten ”Writings on the wall” tog honom direkt till finalen och kvällens tolkning av Radioheads "Creep" fick både publiken och juryn att lyfta från sina stolar.

Det känns som att vi såg ett mellannummer med en av världens största artister, sade jurymedlemmen Bianca Ingrosso efter numret.

Gubben kan sjunga

Holm har medgett att han har haft svårt att tro och lita på sin förmåga, och det var först i finalen av TV4-tävlingen som det började sjunka in.

Gubben kanske kan sjunga, sade han innan sitt nummer.

Knappt en timme efteråt stod han på scen igen, men då som "Talang"-vinnare och en halv miljon kronor rikare.

Det här betyder jättemycket för mig. Jag har svårt att sätta ord på det. Det bekräftar det jag hört i många ord men inte vågat tro på – att jag kan.

"Det ska inte gå"

Av kvällens åtta finalistnummer tog sig även den 23-årige minnesmästaren Marwin Wallonius och tioåriga Eva Jumatate till topp tre. Wallonius lockade fram chockade skratt och tillrop från publiken när han bevisade att han lyckats memorera sifferkombinationer och pinkoder på hela tusen kontokort.

Eva Jumatate framförde Lady Gagas och Bradley Coopers duett "Shallow" med sådan bravur att juryn hade svårt att tro att det var sant.

Du är elva år gammal och sjunger på det här viset, vilken planet kommer du ifrån? frågade sig David Batra efteråt.
Jag var livrädd när jag såg ditt låtval. Folk ska veta hur svårt det är. Och du sätter det, det ska inte gå, ropade en upprymd Alexander Bard från jurybordet.
Fakta: Finalisterna

Dansaren David Tengblad, 12 år från Sundbyberg.

Artisten Saga Ludvigsson, 12 år från Örby i Stockholm.

Magikern Vilgot Michelin, 12 år från Älvsjö i Stockholm.

Poledansaren Slava Ruza, 38 år från Stockholm.

Artisten Eva Jumatate, 10 år från Kristianstad.

Artisten Micke Holm, 46 år från Piteå.

Hypnotisören Dan Athola, 47 år från Smedstorp.

Minnesmästaren Marwin Wallonius, 23 år från Enskede i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felicia Nordlund/TT