Önskade psalmer i kyrkan

"Din klara sol går åter opp", "Morgon mellan fjällen" och "O store Gud" är några av psalmerna som är populära i Västervik. Åtminstone bland de som tog tillfället i akt att önska psalmer till lördagskvällens "Singalong" i S:t Petrikyrkan.

23 januari 2015 14:10

Just "Din klara sol går åter opp" var kanske ingen högoddsare. Den är populär – och ger nog den som gick i skolan under tidigare halvan av 1900-talet en hel del flashbacks från barndomen, tror kvällens dirigent Bo Ingelberg.

– Många minns just den från skoltiden. Det var vanligt att man sjöng den varje morgon innan första lektionen, det var morgonbön och så sjöng hela klassen "Din klara sol" medan fröken spelade på pianot eller orgeln.

Och att många kände igen just den psalmen, som inledde kvällens program, är ingen tvekan om. Att få med publiken i allsången var ingen konst – trots att det var premiär för arrangemanget.

– Vi har haft liknande tillfällen med önskepsalmer tidigare, men inte riktigt såhär stort, säger Bo Ingelberg.

Två körer, S:t Petrikyrkokör och Västerviks Manskör, sjöng nämligen allsången tillsammans med kyrkobesökarna.

Att det var fullt till nästintill sista plats i kyrkbänkarna tar Ingelberg som ett gott betyg.

– Det är jätteroligt att så många har kommit hit, det är inget vi hade räknat med.

Bland de gamla klassiska psalmerna fanns också en del nykomlingar. Bland annat "Oändlig nåd" som är den svenska översättningen av "Amazing Grace".

– Vi sjunger också psalm 767, "Möt mig nu som den jag är",. Den brukar vara särkskilt populär bland ungdomar.

Bland de omkring 20 psalmer som kom in som önskemål fanns också "Härlig är jorden" och "Änglarna sjunger i himlen" och många fler.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!