Varsågod, tre idéer som kan rädda svensk film

Det är lätt att klaga på svensk film, bristande publikintresse och fega satsningar. Bättre att vara konstruktiv: här är filmerna jag skulle vilja se.

22 januari 2020 08:00

Ännu en Guldbaggegala är avklarad. Lämpligt nog detta krisår gick hedersbaggen till Lasse Åberg, vars filmer tronar överst på listan över svenska publikframgångar genom åren. 

Vad kan få svenskarna att gå på bio igen? Ingen aning, men här är tre koncept som jag klurar på:

 

"Bröder": Om nu skjutningar och hedersförtryck är de hetaste frågorna i samhället, så borde man väl göra film om dem? 

Jag vill se en actionladdad melodram om två bröder med invandrarbakgrund i en utsatt förort: den ene dras in i ett gängkrig medan den andre radikaliseras och reser till Syrien. Men när deras syster rymmer med en svensk kille och bröderna kallas hem för att leta efter henne ställs de båda ärrade krigarna till sist öga mot öga. 

Räkna med en debatt efteråt om medelklassig enögdhet, fördomar om förorten och farhågor om att ung och lättpåverkad publik ska bli inspirerad. Tänkbar guldbagge: bästa manliga biroll till amatör som spelar brödernas pappa.

 

"Systrar": Britterna räds inte att skildra sina livs levande kungligheter på film ("The queen" 2006), i tv-serie ("The crown") och till och med i tecknad barnfilm ("Drottningens corgi" 2019). Då kan man väl göra detsamma med svenska kungahuset? 

Gå tillbaka ett par år i historien, och ge en rafflande inblick i kampen om rampljuset mellan två unga prinsessor, om partyn, otrohet, ätstörningar och en pappa som helst vill vända blad när hans egna äventyr uppdagas. Magnifik final där den ena flyr till New York medan den andra presenteras i smyg för de intet ont anande svärföräldrarna i Ockelbo. 

Räkna med debatt efteråt om att svensk film är fixerad vid överklassen och negligerar förorten. Tänkbar guldbagge: Bästa kostym.  

 

"Vi ska alla en gång dö utan dina andetag i Hagnesta Hill". Efter filmer baserade på låtar av Abba, Håkan Hellström, Ledin och Jöback är det hög tid att medlemmarna i nedlagda Kent får säga "vi blev som dom andra". 

Tänk uppväxtskildring, 70- och 80-tal, en spökstad där torget blir ett slagfält varje natt, en kevlarsjäl som blöder ihjäl, livräddaren som säger "du är värd att dö för" till sin älskade ombord på en störtande Boeing 747 på väg mot Isola. Visst känns det som att kärleken väntar? 

Räkna med debatt bland fansen efteråt om att fel låtar används i filmen. Tänkbar guldbagge: Bästa originalmusik (men Jocke Berg vägrar närvara vid galan och ta emot den). 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Kylberg