Konsten att förstöra en riktigt bra historia

True crime är en genre som växt otroligt de senaste åren. Det finns många lyckade exempel, men också riktiga bottennapp.

8 oktober 2019 21:00

Berättelsen om den så kallade "Gryningspyromanen", som under decennier gäckat polisen och satt skräck i så många människor i framför allt Skåne, är oerhört intressant. En spännande true crime-historia med extra allt. 

Journalisten Nils Bergman, som bland annat ligger bakom den klart hörvärda "Rättegångspodden", kan händelseförloppet på sina fem fingrar. Han har läst förundersökningar, rättegångsprotokoll och intervjuat otaliga inblandade. När SVT nu visar hans drygt tre timmar långa dokumentär om fallet uppdelad i sex avsnitt på söndagskvällarna borde allt vara upplagt för en klargörande och sevärd serie om ett av de märkligaste fallen i svensk kriminalhistoria. Men så är det tyvärr inte alls. Resultatet visar med all önskvärd tydlighet att det inte räcker med att ha en historia att berätta – man måste kunna berätta den också. 

Trots det intressanta innehållet kommer jag på mig själv med att nicka till flera gånger. Det är omständligt och tjatigt, men ändå otroligt rörigt och svårt att få grepp om kronologi och sammanhang. Dessutom kryddas serien med arrangerade filmsekvenser där programledaren själv står med svårmodig min iförd hörlurar omgiven av ett brinnande eldhav. Lika onödigt spekulativt som underligt.

Betydligt roligare är det att följa läkaren och psykiatrikern Anders Hansens faktaserie "Din hjärna" på måndagskvällarna, även den i SVT. Pedagogiskt och lekfullt delar han med sig av sin kunskap om varför vår hjärna fungerar som den gör. Med hjälp av kunniga experter och roliga experiment lyckas han göra varje avsnitt både lärorikt och underhållande. Populärvetenskap när den är som bäst. 

VECKANS BESVIKELSE

Risken för olaglig streaming gjorde att Tv4 valde att senarelägga premiären av den efterlängtade nya säsongen av "Solsidan". Första avsnittet skulle ha visats på Cmore i helgen, men nu får alla betalande Cmore-kunder vackert vänta till tablå-tvpremiären 20/10. Trist!

NYFIKEN PÅ

Begåvade Josephine Bornebusch är såväl  manusförfattare som regissör och huvudrollsinnehavare i nya serien "Älska mig". Premiär 11/10 på Viaplay.

SER FRAM EMOT

Marie Richardsson och Adam Pålsson är tillbaka i andra säsongen av thrillerserien "Innan vi dör".  Hoppas på samma nagelbitarspänning som i den första säsongen. SVT, söndagar kl 21.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se
 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Charlotte Irhede