För 30 år sedan var Sverige tapetserat med Läderlappens märke. Den svarta fladdermusen på gul botten syntes överallt. På MTV rullade videon där Prince sjöng ledmotivet. Innan "Batman" hade svensk premiär 20 oktober 1989 hann en viss trötthet infinna sig. Och efter premiären var alla överens: Jack Nicholson stal hela showen i rollen som Jokern. 

Tim Burtons Batman-filmer hade sina poänger, med en scenografi som betonade det gotiska i Gotham. Men superhjältarnas tid skulle inte börja på allvar förrän efter millennieskiftet. Då stal Jokern showen igen. 

I januari 2008 hittades skådespelaren Heath Ledger, 28 år, död på sitt hotellrum. Hans version av Jokern hann bli legendarisk innan "The dark knight" fick premiär i juli samma år, och uppmärksamheten kring hans död gav filmen extra uppmärksamhet. Han belönades med en postum Oscar för bästa biroll. 

Artikelbild

| Joaquin Phoenix spelar den misslyckade komikern Arthur Fleck i filmen "Joker".

Jokern och Batman möttes första gången i seriernas värld redan 1940. Liksom Superman har de sin hemvist hos serieförlaget DC Comics. I början av 60-talet blev de gamla superhjältarna omkörda av utmanarna från Marvel Comics. 

Kapprustningen upprepades på biodukarna under 2000-talet. Samma år som hädangångne Heath Ledger gjorde succé som Jokern i "The dark knight" var det premiär för "Iron man", den första pusselbiten i det som skulle bli Marvel Cinematic Universe. Ingen kunde ana då vilket monstrum det skulle växa till.

Medan Marvel gjort sitt segertåg på biograferna har DC Comics filmer vacklat hit och dit. I misslyckade "Suicide squad" hade Jokern, spelad av Jared Leto, en alldeles för liten roll. Men det senaste året har DC hittat rätt. 

"Aquaman" är en gigantisk, actionfylld fisk- och skaldjurssoppa som publiken gillade, och "Shazam", i regi av svenske David  F Sandberg, är ett varmt och roligt drama om fosterbarn, berättat med ett stort, bultande hjärta.

Artikelbild

| Joaquin Phoenix, känd för att gå in för sina roller med kropp och själ, spelar huvudrollen i "Joker".

I våras, i skuggan av Marvels framfart med "Avengers: Endgame", började det dyka upp trailers för DC Comics mest vågade filmprojekt hittills: ett mörkt, socialrealistiskt och våldsamt drama om misslyckanden, misär och psykisk sjukdom. I början av september kom "Joker" till filmfestivalen i Venedig och lade beslag på guldlejonet. 

Den här veckan är det världspremiär. I USA finns en rädsla för att den störda och stökiga skämtaren ska inspirera verkliga våldsverkare. Kring Joaquin Phoenix som spelar den kriminella clownen surrar redan Oscarsrykten. 

Nu är det Jokern som har huvudrollen.