Juan Guaidó dök upp på välgörenhetskonsert

Tusentals människor samlades för att se miljardären Richard Bransons välgörenhetsgala "Venezuela live aid".

Vi måste bryta dödläget, få slut på den humanitära krisen, sade Branson på scen.

22 februari 2019 18:03

Tusentals personer samlades under fredagen i den colombianska gränsstaden Cúcuta för att titta på den brittiske miljardären Richard Bransons välgörenhetskonsert "Venezuela live aid". Även oppositionsledaren Juan Guaidó dök upp och mötte Colombias president Ivan Duque strax intill scenen, enligt AFP. Det trots att Guaidó förbjudits att lämna Venezuela av landets regering.

Några hundra meter därifrån, på den andra sidan Simón Bolívar-bron, inledde den venezuelanska regeringen sin egen konsert några timmar efter att "Venezuela live aid" startat.

Stora artister

Richard Bransons mål med "Venezuela live aid" är att samla in 100 miljoner dollar på 60 dagar och återöppna Venezuelas gräns. Flera stora latinamerikanska artister uppträder. Däribland Carlos Vives, Juan Luis Guerra och Luis Fonsi. Dessutom har Colombias president Ivan Duque, Chiles president Sebastian Pinera och de bådas kollega Mario Abdo från Paraguay på förhand lovat att närvara.

Nicolás Maduros konsert med titeln "Rör inte Venezuela" ska pågå i tre dagar. Den har inte lockat lika stora namn som Bransons. Det är venezuelanska och kubanska artister som uppträder och omkring 2 500 personer ska vara på plats.

Intensiv maktkamp

Maktkampen mellan Venezuelas president Nicolás Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó har de senaste dagarna kommit att handla om nödleveranser. Guaidó har begett sig till gränsen mot Colombia för att försöka få in humanitär hjälp som Nicolás Maduro vägrar ta emot.

Det råder brist på både mat och mediciner i Venezuela. På order av president Nicolás Maduro har den stora gränsövergången Simón Bolívar barrikaderats och förnödenheter kan inte föras in i landet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jon Lindhe/TT