Från uppväxten på gården på södra Gotland, via alla år med Ainbusk, till de sista åren tillsammans på ön. När Marie Nilsson Lind sommarpratar står kärleken till hennes förlorade lillasyster i centrum.

Jag saknar min syster så oerhört. Jag pratar i halva meningar, jag är så van vid att hon tog den andra halvan. Jag är nu som Piff utan Puff, berättar hon.

"Våg av upprättelse"

Artikelbild

| Josefin Nilsson. Arkivbild.

I våras rörde Josefin Nilssons öde upp starka känslor med SVT-dokumentären "Älska mig för den jag är". Filmen skildrade bland annat spåren av misshandeln som Josefin Nilsson utsattes för under 90-talet av sin dåvarande sambo.

Det är fantastiskt vilken våg av upprättelse, stolthet, som filmen gett. Hur hon fick komma till tals till oss i livet igen och visa den hon var, att faktiskt bli sedd med nya ögon. Fastän hon är borta så fick hon ge uttryck åt sin sanning, och hennes öde glöms inte till att vara en rad i ett nöjeslexikon, säger Marie Nilsson Lind om reaktionerna på filmen.

Berättar om dödsorsaken

I programmet berättar hon om den ofattbara känslan som infann sig i februari 2016 när hennes syster dog, märkt av operationer, smärta och morfin. Hon väljer också att berätta vad som stod i obduktionsrapporten efteråt: "Dödsorsak: självmord."

Jag har inte velat säga det, för skulden att jag inte kunde hålla henne kvar i livet, att jag missade att hon tog sitt liv, det är så starkt för mig. Så jag har inte velat att vi skulle gå ut med det ordet, säger hon.
Den enorma skulden över att hon kanske var medveten om att hon tog sitt liv, eller var hon så påverkad att hon inte visste? Tänk om hon räknade med att jag skulle hitta henne i tid? Menade hon "tack för allt", som ett avsked?

"Sommar i P1" med Marie Nilsson Lind släpps som podd på morgonen den 4 augusti och sänds i P1 klockan 13 samma dag.