Henok Achido skriver svart historia i Sverige

Han var länge svensk hiphops bäst bevarade hemlighet. Men brutal ärlighet, ett avslappnat flow och en snuskig humor blev Henok Achidos recept för kritikersuccé.

18 juli 2019 11:40

I början av sommaren släpptes "Bror utan sol (bland ljus och stearin)". Albumet verkade komma från ingenstans, men Henok Achido mottogs av en massiv hyllningskör. Något han själv känner sig förtjänt av efter en två år lång inspelningsprocess.

Jag har aldrig älskat musik så mycket som jag gör nu. Speciellt när jag är vuxen också. Det finns ingen vuxen rappare som yngre eller äldre lyssnar på. Vi är vana vid artisterna vi har här och jag har inget emot dem, det är bara det att jag gör det ganska mycket bättre, säger Henok Achido, 37.

Perioden innan han tog tag i skivan beskriver Achido som att "vara fast i mina tankars ingenmansland" men säger att han slutat ha hemligheter för sig själv, vilket har varit nyckeln till att hitta rätt musikaliskt. Nu vill han att "folk ska se på när jag skriver svart historia i Sverige".

"Du flätar Lorentz"

Men han är samtidigt ingen färsking. Redan 2001 debuterade han med en vers på Fattarus hit "Mina hundar" och han har släppt en skiva på engelska (debutalbumet ”Almaz charming child” 2009) och en EP ("Känslor och känsla" 2014). Ändå var Achido nästintill "helt jävla okänd" (som en röst på den nya skivans intro säger) innan sommaren 2019.

Förmodligen för att Achido alltid hållit sig på en egen kant av den svenska musikbranschen och inte varit rädd för att trampa folk på tårna. Som när han dissade Adam Tensta och kollektivet RMH på låten "Antitalang" 2016 (se faktaruta). På nya låten "Ingen baba till min style" rappar Achido "ärligt talat, ni rappers är boring, ni låter alla som om ni flätar Lorentz".

TT: Vad menar du med den raden?

Det är en rolig line. Jag tycker det är tråkigt när folk är för mycket "dickriders". Han blev bara personen som jag nämnde. Det sjuka är att jag tror mer på folk än vad de tror på sig själva. De tror inte att de kan göra saker utan någon annans co-sign eller någon annans vers. Bara gör det själv! Jag vet att jag inte alltid är omtyckt av de andra rapparna men de älskar ändå det jag gör, och jag vet att jag behövs väldigt mycket. Jag skulle inte ha en massa åsikter om jag inte kunde backa upp det med musik.

Rappar om barndomstrauma

"Bror utan sol" innehåller kreativa sexskildringar och hittiga partylåtar men de mer personliga och djupsinniga texterna har fått starkast reaktioner. I självbiografiska "Pappas tårar" beskriver Achido hur hans mamma blev tvångsgift, men till slut slog sig fri och lämnade pappan. "Jag ser min mamma gråta min pappas tårar, det är såna saker som jag inte kan förlåta", rappar han.

TT: Det måste ha varit en svår text att skriva.

Ja. Jag tvekade även efter att jag hade spelat in den. Jag kommer inte från en sån kultur, vi pratar inte om såna saker. Detta är någonting som har legat och bubblat i mig hela mitt liv. Det är roten till vem jag är. Det är viktigt att vara "real", speciellt i ett fantasi la-la-land som vi lever lite i här i Sverige. Det händer en massa riktiga saker här men folk är måna om att jaga ideal och ljuga för sig själva för att uppnå ett visst mål. Om jag ska uppnå ett mål vill jag göra det genom att vara real mot mig själv först och främst.

Skyddar sig från kärlek

Många av texterna på skivan beskriver tillfälliga relationer och Achidos ambivalens till kärlek och förhållanden, som där han rappar "bäst att du älskar mig väl nu, så länge jag är här".

Jag älskar förhållanden och allt som kommer med det också, det är därför jag gör mycket musik om det. Jag skäms inte över att jag har issues med vissa saker. Jag mår bra av att säga som det är, även om "det här får du inte säga för att du är man". Nej, du ska säga det för att du är man, det är nästan din skyldighet.

TT: Vad är det man inte får säga?

Berätta om sina känslor och visa sig sårbar på det sättet. Folk tror på riktigt fortfarande att det är en svaghet. Det är ett kärnvapen för mig, det går inte att fucka med det.
Fakta: Henok Achido om...

...sin disslåt "Antitalang" från 2016, som gick hårt åt rapparen Adam Tensta och Babak Azarmi (som drev kollektivet Respect my hustle. RMH var under en tid dominerade hiphop-Sverige men upplöstes efter en infekterad intern konflikt). På disslåten sade Achido att Tensta och Azarmi blåst folk på pengar och kallade Adam Tensta för en Onkel Tom.

"Jag ville förstöra alla såna här låtsasmänniskor. Kolla på RMH idag, det är ett tragiskt minne. Jag var med från början så jag vet vad det gått från. Men det där gjorde jag bara som en sidogrej. Jag har inget mot någon nu längre. Det var flera år sen, men folk ska ändå veta: håll inte på och tro att du ska utnyttja andra människors kamp, deras struggle eller deras karriär genom att göra såna saker. Kolla hur det ser ut nu. Alla portar är öppna för allihopa, may the best man win, or woman. Jag är en sån person som kan ta på mig det också, säga de sakerna, det spelar ingen roll om jag riskerar det ena eller det andra."


Fakta: Henok Achido

Född: 1982

Uppväxt: Kom till Sverige som flykting från Eritrea när han var tre år gammal. Växte upp i Kristianstad tills han var 18 då han flyttade till Stockholm där han alltid bott söder om stan.

Familj: Mamma, bror, brorsdotter, morbror, moster och kusiner. "Vi är tio kusiner, eller nej vi är fan mer, vi är så många att jag tappat det".

Aktuell: med skivan "Bror utan sol (bland rök och stearin)", producerad av Fabian Berglund, och spelar på Way Out West i augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristoffer Viita/TT