Det är nu närmare sex år sedan som Louise Helmer Fasting, eller Lollo som hon kallas, började med silversmide. Hon gick några kurser, bland annat en på distans genom Mullsjö folkhögskola, och föll för hantverket där silver sågas, bockas, böjs och formas till olika föremål.

– Silver är så otroligt formbart. Jag strävar efter rena, enkla linjer i min design. Det är även viktigt att mina smycken är funktionella och kan bäras till vardags, säger hon.

Ett av rummen i familjen Helmer Fastings villa på Hornslandet är vigd åt silversmidet. På arbetsbänkarna ligger olika sorters verktyg på rad. Det är hammare, filar, såg och tänger.

Artikelbild

| Louise ”Lollo” Helmer Fasting satsar på silversmide och närmast på agendan ligger bomässa i Jönköping.

– Jag har ganska lite utrustning egentligen. Det är bra med begränsningar eftersom det utmanar kreativiteten.

Fönstret i smedjan vetter ut mot ett landskap typiskt för närhet till havet.

– Idéer till former får jag från naturen. Det är inspirerande med de knotiga tallarna och klippornas former som finns här ute.

Men det är också annat som sporrar i skapandeprocessen. Under arbetets gång, då silvret formas, föds den ena nya idén efter den andra.

Artikelbild

| Grundmaterialet som Lollo Helmer Fasting utgår ifrån är silverplåt och silvertråd i olika dimensioner.

– Det kan också vara så att jag vill ta till vara på material som blivit över.

Lollo visar ett smycke som hon kallar “Trassel”. Ett antal stänger med pålödda silverkulor är sammanfogade till en ring. Det är genom att ta små spillbitar av plåt och värma dem med gasollåga som en liten kula bildas. Kulorna kan sedan användas till detaljer på större arbeten.

Artikelbild

| Lollos ”Trasselring”.

– Jag gör allt själv, från design till färdigt smycke. Att arbeta med händerna är väldigt givande.

I grunden är Lollo dekoratör och har arbetat inom olika klädföretag som Indiska och Kapp-Ahl. Skapandet har alltid funnits där, men tagit sig olika uttryck.

Artikelbild

| I sitt skapande av smycken hämtar Louise ”Lollo” Helmer Fasting inspiration från naturen.

– Det var en period då jag målade akvareller och tillverkade kompassrosor.

Sedan ett halvår tillbaka är Lollo med i hantverksbutiken Väster om Viken på Storgatan i Västervik. Hennes smycken finns även i en butik i Jönköping och på Himmelsbergas museibutik (Ölands museum).

Artikelbild

| För att såga i en silverplåt används ett tunt metallsågsblad.

– Det var lite kul. Jag lämnade in några smycken till Himmelsbergas vårsalong 2017 och blev antagen. Efter det så tog museet emot mina saker i sin butik.

Det som väntar härnäst är medverkan på bomässan i Jönköping om två veckor.

Artikelbild

| Nästan inget silver går till spillo. Här är det lödning på gång och en liten silverkula ska lödas fast på en silvertråd.

– Designmarknaderna i Göteborg, Stockholm och Borås har också varit viktiga och en chans att visa min kollektion, säger hon.