Filmrecension: Kattmusikal på svenska

Samtidigt som den nya “Cats”-filmen floppar ute i världen kommer Sveriges svar på kattmusikal upp på biograferna.

Det klösiga gänget från Uppsala bjuder på en enkel men rivig show.

15 januari 2020 16:49

Vid fredagens biopremiärer är det upplagt för en, vid första anblicken, ojämn catfight. På ena sidan: Filmatiseringen av Andrew Lloyd Webbers succémusikal “Cats” med en skönsjungande världsstjärna och en budget på 100 miljoner dollar. På andra sidan: Gösta Knutssons snälla svanslösa katt Pelle på äventyr i Sveriges fjärde största tätort.

Mycket har hänt med filmtekniken sedan Björn Kjellman iklädde sig rosett runt halsen och en stump på rumpan i den klassiska julkalendern från 1997. Medan konkurrenten “Cats” nu har använt sig av så kallade cgi-effekter som ger de mänskliga skådespelarna päls och kattattribut, går 2020-talets Pelle Svanslös tillbaka till att vara en riktig katt i klassisk 2D-animering.

Ett val som till en början inte ser mycket ut för världen, men som trots allt är ett säkert kort (jämför med människohybriderna i "Cats", som enligt The Guardian kommer att "hemsöka en hel generation tittare").

Dagens barn får lära känna en Pelle Svanslös som bor ute på en bondgård på landet. Under ett oväder kommer han bort från sin älskade ägare Birgitta och hamnar i Uppsala. Där stöter han på katterna Maja, Måns, Bill och Bull som har fullt upp med att starta en ny kattklubb (Den uppmärksamme tittaren noterar att det faktiskt hänger en "Cats"-affisch i logen). Då och då brister kattvännerna ut i sång när det blir extra känslosamt.

Trots de nya vännerna längtar Pelle hem – kommer han någonsin att träffa Birgitta igen?

Filmen saknar större krångligheter, är rakt berättad och full av intressanta detaljer. Den svanslöse kattens godhet utmanas gång på gång av elakingar som, spoilervarning, ofta visar sig vara missförstådda typer i behov av kärlek.

Pelle Svanslös-mentaliteten finns kvar i högsta grad. Även om de fyrfota djurens utseenden har fräschats upp, har de fått behålla andan från Jan Gissbergs klassiska illustrationer av kattgänget.

Filmena största vinnare måste trots allt vara Uppsala kommuns pr-avdelning. Likt tidigare generationer får de unga tittarna en chans att trollbindas av stadens skönhet i den fiktiva berättelsen. Inte minst när Maja Gräddnos tar i ordentligt i en låt om hur bra staden är (Svar: "Jättebra").

Den nya "Pelle Svanslös" är ett bevis på att en hyfsat enkel film kan gå rakt genom bioduken, så länge det finns en bra story.

Fakta: Pelle Svanslös

Genre: Barnfilm

Röster: Adam Pålsson, Christopher Wagelin, Li Schmalenbach

Regi: Christian Rytenius

Speltid: 74 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + + + +

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Sundström/TT