Filmrecension: Charmig på rymmen-feelgood

Två omaka outsiders drar på rymmen genom ett romantiskt skimrande Södern i ett modernt Mark Twain-äventyr. Det är förutsägbart och sentimentalt – men träffar ändå rakt i hjärtat.

18 mars 2020 10:22

Zak (Zack Gottsagen) är ung kille med Downs syndrom, som har blivit dumpad av sin familj och tynar bort på ett ålderdomshem där delstaten har placerat honom. Han drömmer om att bli ett riktigt badass, precis som wrestlingstjärnan The Salt Water Redneck – och en natt smörjer han in sig i tvål och pressar sig genom ett gallerfönster ut till friheten. Fast besluten om att söka upp sin idol.

Samtidigt hamnar strulputten Tyler (Shia LaBeouf) alltmer på glid efter sin storebrors död. Nu är han dessutom rejält i trubbel efter att han har tjuvfiskat i några skumma typers inmutade vatten och råkat sätta eld på hela hamnen.

Deras vägar korsas av en slump och det blir så klart början på en spirande bromance. Visst är de olika, men utanförskapet har de så klart gemensamt, och Tyler är så klart den ende som Zak stött på som behandlar honom som en vuxen person. Snart glider de söderut som Huckleberry och Tom på en hembyggd flotte genom ett mustigt, magiskt och vykortsvackert filmat flodlandskap.

Den snälla och snygga sköterskan Eleanor (Dakota Johnson) från boendet ansluter sig – och faller så klart för Tylers oborstade charm. Med hjälp av varandra och alla strapatser som de möter på vägen upptäcker medlemmarna i den nya lilla surrogatfamiljen nya saker om sig själva och de växer som människor. Så klart.

Låter det klyschigt och förutsägbart? Det är det också. Men skit samma. Visst är det en simpel historia, men filmen har en värme och snällhet som känns uppriktig. Den träffar i hjärtat som en målsökande robot.

Mycket tack vare skådespeleriet. Gottsagen är lysande som Zak. Han lär ha mött filmskaparna Tyler Nilson och Michael Schwartz på ett läger för skådespelare med funktionsvariation och där lyckats övertala dem att skriva en hel film åt just honom. Det märks. Porträttet av Zak är hjärtevärmande utan att bli smetigt och det är riktigt roligt – utan att skratten kommer på hans bekostnad.

LaBeouf gör dessutom sin bästa roll sedan, tja, kanske någonsin. Hans stökige redneck-kille har en sårbar charm som är ganska oemotståndlig. Tillsammans har de åstadkommit årets buddy-komedi.

Fakta "The peanut butter falcon"

Genre: Äventyr

Premiär: 20 mars 2020

I rollerna: Shia LaBeouf, Dakota Johnson, Zack Gottsagen med flera

Regi: Tyler Nilson, Michael Schwartz

Speltid: 1 timme 37 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + + +

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!