Filmfestival från hetaste världsdelen

Intresset för film från Asien är på topp efter framgångarna för "Parasit". Nu blir det asiatisk filmfestival på Cnema i Norrköping.

4 mars 2020 19:00

Regissörer som Akira Kurosawa från Japan och Zhang Yimou från Kina har för länge sedan väckt den europeiska publikens intresse. På senare år har Sydkorea seglat upp som en uppmärksammad filmnation. 

"Parasit" av sydkoreanen Bong Joon-Ho vann Guldpalmen i Cannes i somras, och blev sedan historisk när den som första icke-engelskspråkiga film vann en Oscar för bästa film i februari. Kritikerna höjde den till skyarna från början och all uppmärksamheten har fått publiken att strömma till. Den ende som egentligen har varit negativ är USA:s president Donald Trump, som tyckte att "vi har tillräckligt med problem med Sydkorea med handeln". 

 

"Parasit" är en av filmerna som visas när Cnema drar igång sin lilla festival den här veckan. 

Först ut torsdag 5 mars är en annan sydkoreansk film: "Extreme job". Den handlar om några poliser som jobbar undercover i en snabbmatsrestaurang för att avslöja organiserad brottslighet – men när polisernas kycklingrecept gör succé tar utredningen en ny vändning. 

Fredag 6 mars visas japanska kriminalkomedin "First love" om en boxare på kant med yakuzan och "Parasit". 

 

"Asako I & II" är ett romantiskt mysterium från Japan om en man som försvinner och en annan exakt likadan man som dyker upp två år senare. Den visas på lördag 7 mars, liksom kinesiska "Ash is purest white" som handlar om kärlek och gangsters. 

Sist ut på söndag 8 mars är ett episkt kinesiskt familjedrama: "So long my son". 

Mer information finns på cnema.se .   

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!