Av de varma applåderna att döma var valet av kulturpristagare helt rätt, och ett något taget bokhandlarpar kallades upp på scenen för att ta emot blommor och en check på 10 000 kronor.

– Malin och Frederic Wall är bokhandlarparet som hela tiden tänker nytt, stod det bland annat i den långa motiveringen.

Bokens afton, Onsdagsklubben och det nya evenemanget Västerviks barnboksscen är bara några exempel på vad det kreativa paret hittar på.

Artikelbild

| Frederic och Malin Wall, VT:s kulturpristagare.

Prisutdelningen omramades av de författarintervjuer som har blivit så uppskattade. Som vanligt var det fullsatt i teatersalongen på Västerviks teater & konferens.

Först ut att bli intervjuade av rutinerade Malin Wall var Mariette Lindstein och Malou von Sivers, som efter en stunds samtal märkte att de hade mer gemensamt än vad de först hade trott.

Mariette har skrivit om sin tid hos Scientologerna och hur hon till slut lyckades fly. Malou växte upp med en far som misshandlade henne. Hon är övertygad om att det går att läka, och även bryta ärvda mönster.

– Men man måste förstå att man har det valet själv.

Artikelbild

| Det var som vanligt fullsatt på Bokens afton i Västervik på onsdagskvällen.

Mariette gick med i Scientologerna som tonåring. Många har undrat varför hon inte bara lämnade sekten, men det var stängsel med sensorer och taggar och beväpnade vakter, så det var inte bara att gå.

Att skriva om det blev en terapi. Men den tredje delen i Via Terra-trilogin, "Sektens barn", var svårast att skriva:

Artikelbild

| Mariette Lindstein, Malou von Sivers och Malin Wall inbegripna i ett intensivt samtal om människor och böcker.

– Jag hade så mycket skuldkänslor.

Andra delen av Bokens afton ägnades åt författarna Louise Boije af Gennäs och Mari Jungstedt, ett samtal som VT tyvärr inte kunde stanna kvar på.