Bosslers verk visas på Garpedagen

Landskap, skärgårdsöar och årstidernas gång. Det är något som ofta syns i Hilding Bosslers konstverk, som den 17-18 augusti visas i utställning i Gamleby centrum.

9 augusti 2019 16:00

– Han var en betydande konstnär här i kommunen, en av få som livnärde sig på sin konst. Att han har rötter här i Gamleby, och även bodde här, är något som vi vill uppmärksamma.

Det säger Matz Pettersson, vice ordförande i Hilding och Karin Bosslers Stiftelse, som står bakom Bossler- utställningen under Garpedag om två veckor. Motiven som ställs ut är inlånade konstverk från olika institutioner.

– Det blir ett blandat urval från hans enorma samling. Han var ju minst sagt en produktiv konstnär, säger Matz Pettersson.

Hilding Bossler föddes i Gamleby 1899. Han målade ofta naturmotiv, med skärgårdens öar som ett återkommande tema. Även de olika årstidernas påverkan på naturen var något som fascinerad honom och som ses i flera av hans verk. Han arbetade med många olika material, däribland olja, akvarell och pastell. Med sina tavlor utställda på bland annat Liljevalchs vårsalong i Stockholm, och som mottagare av Västerviks-Tidningens kulturpris 1980, var och är han fortfarande en mycket hyllad konstnär. Två gånger per år ställs hans verk ut av Hilding och Karin Bosslers Stiftelse, som har som syfte att förvalta och visa upp Hilding Bosslers konstnärliga gärning. Garpedagen har varit ett återkommande tillfälle då man kunnat beskåda hans konstverk, och i år är alltså inget undantag. Utställningen Hilding Bossler– en konstnär med hjärtat i Tjust, visas den 17-18 augusti i Gamleby centrum.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Heed