Den 30-åriga kulturvetaren, skribenten och föreläsaren, Emil Åkerö, är på besök i uppväxtstaden Västervik. Han kliver in på VT:s redaktion med en tungt lastad ryggsäck och håvar upp ett exemplar av “Veckopojkvännen”, som ges ut i februari på Tallbergs förlag.

– Idén till boken är från ett manus som jag skrev i ett projekt inom Ung scen/öst (Östgötateaterns ungdomsscen reds) 2011. Det som finns kvar av manuset är egentligen bara början och slutet. Det har blivit många versioner sedan dess, säger han.

David och Caspar, huvudpersonerna i ”Veckopojkvännen”, träffas på resecentrum i Linköping. De dras till varandra direkt trots att de redan vid första anblicken ser i princip sin motsats. Det är dock en sak som tycks förena dem; intresse för litteratur. David sitter och fingrar på ett tummat exemplar av en engelsk klassiker. Boken blir ingången till ett trevande kontaktförsök. Sedan går det snabbt framåt. De bestämmer redan första dagen att de ska testa att vara pojkvänner, på riktigt, i en vecka.

Artikelbild

Ny. ”Veckopojkvännen” ges ut på Tallbergs förlag och släpps 13 februari.

– Jag bestämde mig för att det hela skulle utspela sig under kort tid. Det blir intensivt, som en katalysator ungefär, som tvingar fram reaktioner.

Boken innehåller många referenser till litteratur. Caspar är en mästare på att plötsligt komma med kommentarer som syftar på ett eller annat klassiskt verk. David kommer till korta, men vinner dock mark med äkta känsla och glöd.

– Jag tycker att det är intressant med klasskillnader. Det finns så många skikt och även inom medelklassen finns stora olikheter. Caspar har ett socialt och kulturellt kapital som David saknar. Jag vill berätta hur det kan påverka ett förhållande.

En annan frågeställning Emil Åkerö utforskar är den konflikt som finns kring bisexualitet inom gaycommunityn. Det faktum att David är bisexuell gör Caspar orolig och ängslig.

Artikelbild

| Emil Åkerö

– Caspar är rädd för att David ska lämna honom för en tjej när som helst. Det är ju mycket enklare att vara i ett “vanligt” förhållande.

Sex tar stor plats i handlingen redan från början. Varför?

– Jag använder det för att berätta och föra historien framåt. Huvudpersonerna blir utsatta för en massa saker som de måste ta ställning till. Sex kan vara många olika saker; erotiskt och köttigt, rosenblad och hårt. Det är ett sätt att visa hur folk mår. Jag skriver inte sexscener enbart för sexets skull.

“Veckopojkvännen” släpps den 13 februari i Stockholm. Dagen efter, på alla hjärtans dag, är det författarsamtal med Emil Åkerö på Linköpings stadsbibliotek.