Samhällsbärande für alle

"Det krävs stenhårt arbete ända fram till valet för att övertyga väljarna om att fyra år med Mona Sahlin och kompani är fyra bortkastade år", sa Maria Abrahamsson, moderat riksdagskandidat och tidigare ledarskribent i Svenska Dagbladet när hon talade inför moderater i Loftahammar i onsdags. Därmed höjde hon också ett varningens finger för att ta ut valsegern i förskott.

13 augusti 2010 00:00
Den varningen är verkligen viktig att ta på allvar för såväl politiker och kampanjare som allmänborgerliga sympatisörer. Utgångsläget i opinionen är bra och målet med ett fortsatt alliansstyre viktigt. Både symboliskt - att visa att det är möjligt att vinna två val i rad, men framför allt sakpolitiskt - för att kunna fortsätta att reformera Sverige i frihetlig riktning.

 

När partisekreteraren Per Schlingman och statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade Moderaternas valkampanj i går var det med affischer som ganska tydligt kommunicerar med väljare som annars röstar socialdemokratiskt. "Framåt tillsammans", "Bara ett arbetarparti kan fixa jobben" och "Trygghet kräver mer än fler poliser" var tre av parollerna. Ytterligare förstärks känslan av gammalt sosseetablissemang när det talas om att Moderaterna ska bli det samhällsbärande partiet (visserligen inte det statsbärande). Det skulle naturligtvis vara enkelt att nu raljera över att nya Moderaterna försöker bli gamla sossarna. Men när budskapen och parollerna fylls med mer innehåll är det trots allt något helt annat. Även om valaffischerna med budskapen "Sänk skatten" och "Valfrihet. Nej till socialism" som prydde affischpelarna 1985 och "Vi straffar brott" och "Vi stärker familjen" från 1994 förmodligen skulle falla många kärnväljare mer på läppen.

 

I morgon håller statsministern sitt sommartal och i det har han chansen att utveckla valbudskapen. Arbetslinjen är svaret på många frågor - det är utomordentligt. Svenska folkets förtroende för hur regeringen sköter jobbpolitiken växer och är nu betydlig högre än för Socialdemokraterna. Men förhoppningsvis blir talet både sakpolitiskt och tydligt ideologiskt. Begreppet "Föregångslandet", som statsministern tidigare lanserat och som kommer finnas med i valkampanjen, har potential att rymma en tydligt ideologisk
vision som inte bara stavas jobblinjen.

 

När statsministern avslutat sitt tal i morgon kommer den moderata valrörelsen vara inne i ett nytt skede. Valet är inte vunnet och Maria Abrahamssons uppmaning till de moderata sympatisörerna i Loftahammar förtjänar att upprepas och att omfatta alla som inte tror att Mona Sahlins, Lars Ohlys och Peter Erikssons politik är det bästa för Sverige.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Mårtensson