Stå upp för individen

Det var utmärkt, fräscht och moderat att sju ledande moderater i helgen gick till storms mot partisekreteraren Per Schlingmann på Svenska Dagbladets Brännpunkt.

25 januari 2010 00:00
Det fanns en tid då kraven på könskvotering i allmänhet direkt kunde associeras till socialdemokratisk klåfingrighet eller folkpartistisk socialliberalism. Åtminstone förut var Moderaterna en bastion mot regleringar av detta slag och bejakade i stället individens kraft. Nu verkar den moderate partisekreteraren även vilja inlämna sitt parti under kollektivismens ok genom att inte utesluta kvotering i bolagsstyrelser.

 

Dags att misströsta och oja sig över den moderata vänstersvängen även i denna fråga? Per Schlingmann är ju trots allt en av nymoderatismens ingenjörer. Somligt i hans koncept har varit framgångsrikt - åtminstone i det korta perspektivet. Det fåtal regleringsivrare som finns i de moderata leden får säkerligen vatten på sin kvarn, men det är ändå tveksamt att han lyckas vinna något större gehör för detta. För i lördagens SvD åkte Schlingmann på en rejäl höger av sju starka moderata kvinnor, bland annat Sofia Arkelsten, Ulla Hamilton och Pia Kinhult. "För oss handlar jämställdhet om rätten att vara sig själv, att vara individ och inte ses som en del av ett kollektiv. Moderat politik har alltid utgått från medborgaren och borde göra så även i jämställdhetsfrågan", skriver de sju. Utmärkt!

 

Det går inte att använda det socialdemokratiska partiprogrammet som uppslagsverk när det ska mejslas ut en ny moderat jämställdhetspolitik. Moderata jämställdhetsföreträdare behövs i debatten. Arkelsten, Hamilton, Kinhult, med flera - höj era röster!

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!