Vi låser upp debattartiklarna – här är förklaringen

Fullt fokus på Västerviks kommun och snabbare uppdateringar på sajten. Dessutom en sida som är öppen – och gratis – för alla som vill hänga med i samhällsdebatten. Det är några nyheter på opinionssidan från och med i dag, lördag.

Vi vill synliggöra och bredda debatten. Därför låser vi upp debattartiklar och insändare på nyhetssajten.

Vi vill synliggöra och bredda debatten. Därför låser vi upp debattartiklar och insändare på nyhetssajten.

Foto: Öst Media

Krönika2021-02-13 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste två åren har jag delat min tjänst som debattredaktör mellan Västerviks-Tidningen och vår systertidning Vimmerby Tidning/Kinda-Posten. Mycket av mitt jobb har gått åt till att se vad som kan användas i båda tidningarna och vad som inte kan göra det. Vilket i praktiken innebär att sidorna ändå haft lokala variationer.

Men nu delar vi på oss. Sedan några veckor tillbaka är det Rebecca Forsgren Malmström på Vimmerbyredaktionen som axlar manteln som opinions- och familjeredaktör på Vimmerby Tidning och därmed hanterar den lokala debatten i kommunerna Vimmerby, Hultsfred och Kinda. 

Själv kommer jag att fokusera helt på Västerviks kommun. Vilka frågor som är aktuella här, vad människor är upprörda över och vill få bättre förklaringar på. 

Många av de svaren hjälper mina kollegor på nyhetsredaktionen till att ge. På nyhetsplats kan reportrarna ge en helhetsbild över en fråga eller ett skeende, och låta båda sidor få komma till tals.

Men ibland räcker inte det. Ibland vill man som privatperson, tjänsteman eller politiker bidra till att ge invånarna en djupare förståelse för en fråga än vad man tror är möjligt i en nyhetsartikel. Ibland vill man framföra fler argument än vad som får plats där. Ibland vill man helt enkelt bara få prata till punkt. 

Det är där som debattsidan kommer in. Här är det tillåtet med argumenterande och tyckande texter, där skribenten talar för sin sak. Självklart inom pressetikens och lagarnas ramar, förstås. 

För att debatten ska bli rappare kommer v– i i fortsättningen att jobba mer aktivt med debattmaterialet på webben. Det innebär att det ibland kan gå att läsa på vt.se innan det trycks i tidningen. Det är en skillnad mot tidigare.

En annan viktig skillnad är att vi från och med i dag, lördag, låser upp alla insändare och debattartiklar på webben, vilket gör det fritt fram att läsa för alla, oavsett om man är prenumerant på VT eller inte. På så vis kan fler hänga med i den lokala debatten, ta del av vad olika debattörer tycker i aktuella frågor och dela material på sociala medier.

Ledartexter och de flesta krönikor kommer även i fortsättningen att vara låsta, liksom det lokala material som våra journalister producerar. 

Vem är då välkommen att delta i debatten? Alla, skulle jag säga. Ingen fråga är för liten för att tycka till om, men det är såklart viktigt att den inte enbart berör dig personligen utan kan vara av intresse för fler läsare i kommunen.

Välkommen med ditt bidrag!

Nu blir insändare och debattartiklar gratis för alla att läsa.
Nu blir insändare och debattartiklar gratis för alla att läsa.