Ambres ett bottennapp för Hamilton

Något mera genant för Sveriges Televisions samhälls- och dokumentärredaktion än den så kallade dokumentären om anden Ambres är svårt att hitta.

6 december 2007 00:05

 

Det är inget mindre än intellektuell härdsmälta när mediechefer som vanligtvis tar ställning till program som Uppdrag Granskning, Agenda eller högt ämneskvalificerade samhällsdokumentärer låter lura skjortan av sig själva för en spåman, och kvalificerad andlig skojare.

 

Sture Johansson har de senaste 20 åren gjort business på att säga sig förmedla budskap från den 3000-årig egyptiske anden Ambres.

 

Hans kursgård går bra. Hans skrifter säljer och själv "skrattar han hela vägen till banken" när han sätter in alla pengar SVT-programmet om honom kommer att generera.

 

 

Man kan undra vad det är som hänt. I radion sänds morgonandakter med gammal Asatro, samtidigt som både SR och SVT rustar ner sina religionsredaktioner. Humanisterna vill förbjuda all religion i tv och gallskriker om en skola har frivillig morgonbön. Sedan kommer SVT och firar rena triumfer i andlig historielöshet med en dokumentär om spöken och andar samtidigt som program om kristen tro plockas bort. Dokumentärredaktionens prestigeregissör, Anders Grönros, låter till och med sin egen speakerröst legitimera hela föreställningen om Ambres som om allt handlade om seriös och reflekterad religion.

 

 

Tro är naturligtvis tro. Och snickarsonen Jesus har också gett upphov till en hel del konstigheter. Men att snickaren Sture skulle vara mer än humbug när han utger sig för att vara den gamle andens tempel, borde vara lätt att urskilja. Själv har jag som tv-producent utsatts för påtryckningar och lobbyförsök från Ambres lärljungar sedan mitten av 80-talet. Jag är stolt över att jag hållit huvudet kallt och avstått från att skildra Sture Johanssons verksamhet.

 

Men jag kan samtidigt känna sorg över hur lätt religion och tro kan manipulera.

 

TV-chefer och regissörer är väl inte så mycket gråta över, men när ärliga sökare hamnar i klorna på kvalificerade religiösa skojare, blir bilden annorlunda.

 

 

SVT bidrar till skojeriet med att först satsa miljon(?)belopp på själva filmen, sedan marknadsföra projektet i ett antal program före originalsändningen, därefter sända programmet vid fem olika tillfällen varav tre på bästa sändningstid och som klimax låta sin hemsida fyllas med material om Ambres och filmen på ett sätt som kan få kommersiella kanaler avundsjuka. Men inte nog med det. SVT:s hemsida förmedlar kontakter både för kurser i Ambrestro och köp av filmen och klipp ur filmen. Men hallå direktör Hamilton! Har du helt tappat kontrollen?

 

SVT och regissören av filmen skyller allt på en psykolog från Västerås, Hans Ljungqvist.

 

Psykologen är intresserad av astrologi, indiska och orientaliska traditioner, jungiansk psykologi och tydligen också gamla andar. I relationen till Sture Johansson borde han ta bättre vara på sina psykologiska insikter. Men kanske allra intressantast är att se filmen om Ambres som ett lackmuspapper på förbundet Humanisternas seriositet. Varför har ni inget att säga nu, Ulvaeus och Sturmark? Eller är det så att ni bara hatar kristendom för att ge vidskepelse fritt spelrum?
Kolumnen
Siewert Öholm
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!