Nej till lightprodukter

21 december 2010 00:00

Inget på vår jord är mer ett måste för allt levande än just vatten. Vattnet kommer också att bli framtidens bristvara över hela jorden, redan nu en bristvara hos stora delar av jordens befolkning. Jorden har hela tiden samma mängd vatten och ständigt ökar behovet av vatten inom produktion.

Överallt ser vi att kommuner måste spara. Här har vi ett gyllene tillfälle att både spara pengar, miljö och vatten. Om kommunerna struntar i att köpa in lightprodukter som har mängder med tillsatt vatten och andra kemikalier. Vatten som sedan fraktas runt på vägarna och för med sig ökade utsläpp. Inför straffskatt på alla lightprodukter eftersom det fördyrar för alla led utom de som tillverkar, de tjänar enorma pengar på vatten. Exempel: 1 liter matlagningsgrädde 15% fetthalt där betalar du 12,50 för vattnet om du skulle köpa vispgrädde och späda med eget vatten i kranen. Då skulle din miljöpåverkan vara mindre eftersom transporten blir lättare. Du sparar pengar och miljö. De enda som förlorar är Unilever med flera.

Likaså margarinindustrin som hjälper till att skövla regnskogar för att bygga enorma palmplanteringar med ökad vattenkonsumtion. Tar du bort vattnet som är tillsatt i exempelvis Lätta så blir produkten 40 procent dyrare än Bregott. Plus långa miljöpåverkande transporter för palmolja och palmfett från Asien och Sydamerika. Skippa alla skitiga lightprodukter och använd lokalproducerade helfeta varor som smör, Bregott (eller motsvarande matfettsblandning med smör och rapsolja). Det ger en friskare befolkning med naturligt animaliskt fett utan kemikalier, bättre ekonomi när vattenmängden som transporteras runt på våra vägar upphör. Billigare produkter eftersom du inte betalar för dyrt vatten och andra skitiga kemikalier.

Tänk efter innan, var smart, ekonomisk och miljömedveten - säg nej till lightprodukter!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bo Frick Västervik