Livrädd för Alliansen

1 september 2010 00:00
Jag har varit moderat men tänker nu för första gången rösta på rödgrönt. Blir livrädd att höra om Alliansens majoritet. Jag har nämligen råkat ut för en ovanlig kronisk smärtsjukdom och blivit tvingad till sjukskrivning på hel- och deltid i över 5 år. Inte har jag märkt av någon förstärkt rehabiliteringskedja! Jag har hela tiden försökt arbeta så mycket som jag orkar men är nu heltidsjukskriven igen på grund av utmattningssyndrom och depression (utöver konstant smärta). Inte konstigt med tanke på hur jag behandlats under de här åren.

 

I flera års tid fick jag släpa mig iväg till läkare en gång i månaden för att be om ytterligare en tids sjukskrivning och inte veta säkert om det skulle bli beviljat. Det finns ingen trygghet i Sverige längre om du råkar ut för sjukdom. Varje månad ska jag (fortfarande) behöva vara orolig för om jag ska kunna betala mina räkningar och ibland har utbetalningen kommit så sent som den sista i månaden.

 

En månad i våras fick jag endast 2 000 kronor att leva på på grund av olika utbetalningsrutiner som berodde på olika arbetsmarknadsprogram som jag blivit tvingad att genomgå eftersom jag blev utförsäkrad från Försäkringskassan. Dessa program har enbart gjort mig sämre i stället för bättre. Jag är högutbildad och har tidigare haft ett intressant och välbetalt arbete. Inte sjutton vill jag vara sjuk! Problemet är att vi sjuka inte orkar opponera oss - vi har nog med våra sjukdomar. Jag har redan förlorat nästan allt i livet inklusive lägenhet och sommarstuga. Har satsat allt på att försöka bi frisk. Försöker nu bo så billigt det bara går för att slippa vända mig till socialen. Tros det lever jag med konstant oro för att ändå hamna där och bli hänvisad till något getto med socialbidragstagare.

 

Jag tycker inte man ska behöva hamna hos socialen på grund av sjukdom när man arbetat och betalat skatt i hela sitt liv. Alliansen belönar hela tiden de rika och de som forfarande är friska och har arbete. Jag tycker självklart att man ska tjäna på att arbeta. Och tyckte i mitt tidigare liv att det fanns alldeles för många sjukskrivna i Sverige. Men nu får det vara nog!

 

Det senaste jag hörde var att Alliansen tänker sänka kostnaderna för att gå på krogen. Inte har jag råd att gå på krogen! Och någon semester kommer jag inte ha råd med kanske under resten av mitt liv. Allting handlar om ren och skär överlevnad det vill säga att inte ens kunna känna sig säker på att ha tak över huvudet och mat för dagen.

 

Tänk på det när ni röstar. Vem som helst kan bli av med jobbet eller bli sjuk. Det är skrämmande att det inte pratas mer om detta i valdebatten. Strunta i Mona. De rödgröna står trots allt för ett mer rättvist samhälle där alla har ett värde.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!