Våga måla färgglatt

Ut med mörker och damm och in med färg – en ommålning av hemmet kan vara precis vad som behövs för att pigga upp det nya året. Men vilken kulör ska man välja? Blått, grått och brutet vitt är experternas tips.

17 december 2013 13:18

Att måla om är det enklaste sättet att tillföra ny energi hemma och just nu är det färg som gäller i inredningen. Trenden spretar dock åt några olika håll. Pastelltoner och grått har varit de två största trenderna under hösten både på möbler och väggar. Men kanske är pastellerna på väg att fasas ut.

– Blått är min bästa tips inför våren. Jag tror att vi kommer att få se en hel palett med blå toner, allt från ljust himmelsblå till indigo kombinerat med vitt. säger Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare på Alcro.

Den vita färgen är och kommer alltid att vara stor hos oss i norr. När man lever i mörker en stor del av året är det naturligt att vilja tillföra ljus. Det sitter liksom i ryggmärgen.

– Jag vurmar naturligtvis för mer färg i våra svenska hem. Men det är absolut inget fel på vitt. Man kan alltid bryta den i någon nyans – antingen mot grått eller mot gult. Det ger i alla fall lite effekt, säger Yvonne Karlsson.

Men hon kommer också med argument för att inte välja vitt nästa gång det ska målas om. Helt vita väggar kräver ganska mycket av omgivningen för att det ska kännas trevligt inomhus. Färg och mönster är mer förlåtande med hur det ser ut i övrigt.

Man kan också måla väggarna i olika färger. Enklast är det att hålla sig till olika nyanser av samma färg, exempelvis en mörkare och en ljusare ton. Vi har också vant oss vid att arbeta med fondväggar, och man kan resonera på samma sätt med målade väggar som när man väljer att tapetsera en vägg i ett rum.

– Just nu är trenden väldigt tillåtande och personlig, så man kan egentligen välja vilka färger som helst. Allra bäst är naturligtvis att välja det som passar ens stil. Men om man väljer två olika nyanser bör man göra vackra skarvar där färgerna möts, säger Yvonne Karlsson.

Även Jenny Åkesson på Nordsjö vill slå ett slag för målade väggar i inredningen. Om man har en bra grund kan man på några timmar förändra intrycket av ett rum med hjälp av färg. Samtidigt gör det inte så mycket om man ångrar sig efter ett tag eftersom man alltid kan måla om igen.

– Det finns också ett otroligt utbud av färgnyanser. Möjligheterna att hitta exakt den färg man längtar efter är goda. Bara här hos oss finns det cirka 6 000 nyanser att välja bland, säger hon.

Men det gäller att vara noga med grundarbetet om man vill ha ett bra resultat. Är ytan slät är det mycket roligare och enklare att måla. Ett tips är också att ha alla verktyg på plats och att välja penslar och tejp med kvalitet.

– Det största missen är att slarva med grunden. Men annars är det enkelt och billigt att måla. Låt kreativiteten flöda och sätt färg på tillvaron, råder Jenny Åkesson.


Att tänka på när man väljer färg

+ Förstärk känslan i rummet. Om ditt vardagsrum är en plats för avkoppling kanske du väljer en jordnära eller gröna nyans. Om det i stället är en plats för aktivitet kanske valet faller på gult eller rött.

+ Vitt finns numera i mängder av nyanser. En kombination av flera vita färgtoner kan ge en fin effekt.

+ Samla familjen och gör en moodboard för att komma fram till en färgskala. Riv ut från tidningar och kika på sajter som Pinterest. Välj ut det ni tycker bäst om. Kombinera och klistra upp på ett A5-ark. Om det exempelvis är grönska och natur som dominerar på arket är det kanske den gröna färgskalan som man ska hålla sig till.

+ Tänk på att färgen oftast upplevs ljusare och starkare när den kommer upp på väggen. Köp gärna en provburk och måla färgen på en större bit av en vägg eller på en bräda innan du bestämmer dig definitivt.

+ Titta på färgen i rummet som den ska målas i. Allt för att få rätt ljus. (TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!