Tips för köksrenoveringen

Dags att förnya köket? Här är trenderna – och proffstipsen – du vill ha koll på innan du sätter igång.

13 februari 2015 16:04

Var femte svensk drömmer om att renovera köket, visar en färsk undersökning från Prognoscentret. Det är det rum vi helst vill fräscha upp, men också ett av de dyraste att ta tag i. Valen vi gör ska vi leva med ett tag, så det gäller att välja rätt.

Vågar mer

Charlotte Bladh är inredare, projektledare och inredningsstajlist med järnkoll på kökstrender och smarta val.

– Under 2015 kommer vi att våga ta ut svängarna lite mer. Vi kommer att vara mer trendiga, även om köket är ett rum som inte förändras så ofta. Det finns flera parallella trender, det går att välja en som matchar den personliga smaken.

2015 års kök har enligt Charlotte Bladh en köksö, men den måste vara stor nog för flera personer att sitta och äta vid. Dessutom är tekniken viktig – effektiva fläktar och spishällar med både induktion, grill och gas är två exempel.

Se behoven

Men det första man bör göra inför sin köksrenovering är inte att välja trend eller teknik, utan att se över familjens behov.

– Man får fråga sig vilken typ av mat man lagar? Om det mest blir spaghetti och köttfärssås är det kanske onödigt med den senaste ångkokningsugnen, till exempel. Om man har en begränsad budget och vill att köket ska hålla länge ska man satsa på klassiska och enkla material, men hållbara köksmaskiner. Sedan kan man förändra genom att måla om eller byta ut textilier i stället, säger Charlotte Bladh.

Budgetrenoveraren bör fokusera på bänkskivor, kranar och kakel, tipsar Charlotte Bladh. Det är relativt små utgifter som ger stor effekt. Att lämna in alla köksluckor på lackering är ett annat exempel på budgetfix – man får ett proffsigt resultat till en rimlig slant. Byter man dessutom handtag ser köket helt nytt ut.

Om man inte tänkt bo kvar själv, är det då värt att investera i nytt kök för att slutpriset ska bli högre vid försäljningen?

– Det är svårt att säga. Mäklare brukar rekommendera att man inte gör för stora investeringar då kök och badrum är rätt personliga, och de nya ägarna säkert ändå vill renovera till viss del. Ett generellt råd är att det inte behöver vara det senaste, det räcker om det känns rent och brukbart.

När det väl är dags att planera renoveringen så tipsar Charlotte Bladh om att ta hjälp hos köksleverantörerna. De kan med avancerade planeringsverktyg hjälpa till så att man undviker det vanligaste misstaget – att överskatta kökets storlek. När budgeten ska fördelas finns det vissa delar som bör få kosta.

– Man ska inte snåla på funktion, som en ordentlig diskho, en tyst diskmaskin, energisnåla vitvaror och kvalitativa ytskikt. Köksstommar går däremot att köpa till ett lägre pris hos de stora varuhusen, säger Charlotte Bladh.

När det nya köket – eller det budgetrenoverade gamla köket – står klart finns det små saker man kan göra för att höja intrycket ytterligare ett snäpp.

– Släng gamla, uttjänta köksprodukter och köp nya. Gärna i samma serie, då blir intrycket enhetligt. Det är lätt att bli småsnål och spara sunkiga kastruller och sneda bestick, men rensa ut det du inte behöver. Och glöm inte att smycka med gröna växter!

5 smarta funktioner att satsa på

1. Plats för återvinning. Gör det enkelt att värna om miljön genom att planera in sorteringen från början.

2. Utdragbart skafferi. Du får överblick och inget riskerar att glömmas bort och bli gammalt.

3. Mycket arbetsyta. Skapa lediga ytor genom att bygga in mikrovågnsugnen i ett skåp. En köksö ger extra yta.

4. Planera elen. Bra belysning och uttag på rätt ställen är viktigt i ett kök. Smart placerade uttag för dammsugare och elvisp, arbetsbelysning och mysbelysning. Vissa leverantörer har till och med infälld belysning i lådor och skåp.

5. Underhållsfritt. Tänk praktiskt vid sidan om det estetiska. Hur mycket orkar du underhålla ditt kök? Vissa träskivor måste oljas, kalksten och marmor är känsligt för fläckar och kräver att du håller koll på spill. Välj material du orkar ta hand om så att de håller över tid. (TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!