Svårare ? och lättare ? att få studentboende

Bostadsmarknaden är splittrad, för den som tänker börja studera i höst. Städerna där man får vänta länge på en bostad blir fler samtidigt som antalet orter där man får en trygg bostad redan inom en månad är rekordstort.

23 augusti 2017 08:32

Sveriges förenade studentkårer (SFS) har gått igenom läget i sin årliga bostadsrapport , där 33 studentstäder bedöms utifrån sin förmåga att kunna erbjuda studenter "en trygg och hållbar bostadssituation under hela studenttiden".

Rapporten visar att nya studenter i 13 städer, fler än i någon tidigare mätning, riskerar att behöva vänta minst en termin på att få en bostad. Bland de städer som rödlistats finns Umeå, Falun, Halmstad, Uppsala, Stockholm och Göteborg.

Vår förhoppning är att det här skickar signaler till politiker att man måste göra någonting åt det här, säger Jacob Adamowicz, vice ordförande i SFS, till Sveriges Radio.

I elva städer tar det mindre än ett halvår och i nio städer kan studenterna räkna med att inom en månad få en trygg bostad. Med trygg bostad menas bland annat att man har ett permanent hyreskontrakt som gäller hela studieperioden, att bostaden ska vara belägen inom 30 minuters avstånd från högskolan/universitetet och att hyran ska vara rimlig utifrån nivån på studiemedlet.

Bland de nio städer som grönlistats finns bland annat Gävle, Västerås och Östersund. Dessa var förra året gulmarkerade, men ett nytillskott av bostäder har kunnat ändra betyget.

"De här städerna visar att det med konkret handling går att föra utvecklingen i rätt riktning. Det går inte att tro att bostadsbrist försvinner av sig själv", säger Jacob Adamowicz i ett pressmeddelande.

 

LISTA: Så ser det ut i studentstäderna

 

Grönlistade städer (erbjuder tryggt boende inom en månad):

Gävle

Karlshamn

Piteå

Skellefteå

Sundsvall

Trollhättan

Västerås

Örnsköldsvik

Östersund

 

Gula städer (erbjuder tryggt boende inom ett halvår):

Borlänge

Borås

Eskilstuna

Helsingborg

Jönköping

Kalmar

Karlstad

Kristianstad

Linköping

Norrköping

Visby

 

Röda städer (kan inte erbjuda ett boende under höstterminen)

Falun

Göteborg

Halmstad

Karlskrona

Luleå

Lund

Malmö

Skövde

Stockholm

Umeå

Uppsala

Växjö

Örebro

 

Källa: SFS

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erika Nekham/TT