Det är den tiden på året då vi behöver solen som allra mest. Då det är nästan livsviktigt att kunna vända ansiktet mot ljuset och väcka hjärnans lilla tallkottkörtel.

Så här efter utstädningen av jul- och nyårsresterna är behovet faktiskt akut. Vi går mot ljusare tider, men än är det en förtvivlat långsam vandring. Min familj blev rent av tvungen att söka solen söderut under helgerna för att kolla att den fortfarande fanns kvar.

Nu känns det mycket bättre, efter utomhusluncher och långsamma promenader längs en Medelhavsstrand. Och snart, snart börjar dagarna bli längre även här.

Vid tanken på hur mycket solen betyder för oss dyker en gammal dröm upp i minnet. Tidigt 1980-tal, när jag och min älskade nyligen träffats, fantiserade vi om att bo i ett hus omgivet av ett växthus. Idén kom från ekoarkitekten Bengt Warne, som gjort ett naturhus i Saltsjöbaden omslutet av ett stort glasbygge. Där var det medelhavsklimat runt hela bostaden, en buffertzon mot både mörker och kyla. Googla på hans namn, så kan du se bilder.

Vi förverkligade delvis den drömmen för bara två år sedan med en vinterträdgård, och nu känns det som att det inte längre går att leva utan ett ljust glasrum. Växterna håller med, de fungerar precis som vi människor. Nu har de taniga gamla benjaminfikusarna, som följt med oss i olika boenden, på kort tid förvandlats till muskulösa femmetersträd.

Nu har vi planer på ett nytt bygge, där vi vill gå ”all-in” när det gäller solen. Jag såg häromdagen att ett lokalt solpanelföretag nyligen installerat sin tusende anläggning, så vi är definitivt inte ensamma. Och jag, som följer utvecklingen kring elbilsomställningen med stort intresse, är mycket nyfiken på utvecklingen av solpaneler med batterilagring.

En Tesla-lösning finns på marknaden, som är spännande att titta närmare på. Där lagras ström under dagen, som huset kan leva på under natten. Med tanke på att det inom kort även vore praktiskt med en laddstation till bilen hemma, så gäller det att tänka till. En helhetslösning för hela tillvaron vore toppen.

Och det är bara en dryg månad sedan Tesla slog på världens största batteri i södra Australien. Anläggningen har en effekt på 100 megawatt. Det betyder att vid full uppladdning kan batteriet ge ström åt 30 000 hushåll under en timme.

Javisst, det handlar om södra Australien, en region som solar sig betydligt mer än vi här uppe i Norden, men det är principen och tekniken det handlar om.

Vi har länge längtat efter den här utvecklingen, att det äääntligen rör sig på allvar när det gäller solenergi. Nu finns möjligheterna att samla in, lagra och distribuera elen med små energiförluster. Det lär hända mycket än på teknikfronten, men nu känns det ändå till sist realistiskt som alternativ.

Dags att sikta på ett liv i solen, alltså.