Här är framtidens antikviteter

"Allt här i världen är en framtida antikvitet", sade konstnären Bernard Buffet. Men vilka prylar kommer att bli morgondagens dyrgripar? Vi har frågat tre antikexperter som ger sina bästa tips om vad du ska satsa på.

Det är inne med antikviteter. Men få vill bo i ett museum så de flesta blandar antikt och modernt. Det är svårt att exakt veta vilka saker som vi omger oss med i dag, som kommer att ha ett värde i framtiden. Men antikexperten Li Pamp menar att nyskapande och hållbarhet är två nyckelord.

6 september 2013 08:43

– Nyskapande kan handla om valet av material och form. Också hållbarhet är viktigt. Att det är kvalitet i hantverket är en förutsättning för överlevnad över tid.

Eftertraktade antikviteter är också ofta barn av sin tid.

– Föremål som är tydliga markörer för sin tidsanda och smakriktning skriver lättare in sig i historien. De blir symboler, kanske också ikoner för en tid, en epok. Aktuella Plug Lamp som designats av Form Us With Love är ett bra exempel på ett "barn av sin tid". Vi tycks alltid vara i behov av en laddare, till mobilen, till datorn. Den här bordslampan erbjuder förutom ljus också en laddningsstation. Clever! säger Li Pamp.

Trendexperten Stefan Nilsson, som har ett förflutet som antikhandlare, är också inne på tidstypiska föremål.

– Jag tror att en Iphone kan vara en framtida antikvitet. Det är en vältajmad och tidstypisk produkt. Jag tror också att dyra fina märkesresväskor kan bli antikviteter eftersom det är så typiskt för vår tid att resa. Även köksapparater som Kitchen Aid är tidstypiska.

Stefan Nilsson menar att den som är på jakt efter framtidens antikviteter ska tänka dyrt.

– Det ska kännas i plånboken, annars blir prylarna bara loppisfynd i framtiden. Antikviteter är något annat. Det är bara att titta på vilka gamla saker som är dyra i dag. En Bruno Mathsson-stol och en Carl Malmsten-fåtölj kostade mycket också när de var nya.

Marie-Louise Douglas, författare till boken Med känsla för antikt, menar att det är kvalitet som gäller. Men hon tror samtidigt att väl utvalda, ibland billigare, men unika, designkollektioner kan bli eftertraktade i framtiden.

– Det skulle till exempel kunna vara ett urval från Ikeas PS-kollektion, eller deras 1700-talsserie som gjordes på 1990-talet. Främst för att dessa är speciella serier med genomtänkt design.

Blankpolerat

När det gäller inredning som redan nu finns på andrahandsmarknaden tror Marie-Louise Douglas att det går att göra en del bra investeringar. Vurmen för slitet, industrirostigt och shabby chict har till exempel gjort att det sannolikt kommer en ung generation som vill ha hela och blankpolerade möbler framöver.

– Jag har märkt att unga är intresserade av mahogny. Det har ju länge varit omodernt. De som har levt med mörka tunga möbler under sin uppväxt tycker ofta att det är fult, och därför är priserna överkomliga. Jag tror också att handbroderat kommer att bli dyrare i framtiden.

Så hittar du framtidens antikviteter

Kvalitet håller i längden.

Vad gillar dagens unga? Det är de som kommer att avgöra vad som är populärt i framtiden.

Köp gärna saker som du gillar, men som kanske för tillfället är omoderna och billiga på andrahandsmarknaden, för trender svänger.

Nyskapande och gärna extrema saker blir ofta symboler för sin tid.

Tidstypiska föremål blir intressantare om 50 år.

Dyr design tenderar att bli dyra antikviteter.

Unika föremål blir ofta mer eftertraktade än massproduktion.

Mindre föremål blir ofta dyrare än stora eftersom de är mer lättplacerade. (TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!