Gör det själv trendigt i vår

Laga, måla om och gör det själv. Trots att Formex antagligen är Sveriges pryltätaste mässa går utvecklingen i helt motsatt riktning. Vi har spanat in fyra av Stockholmsmässans största inredningstrender.

28 januari 2013 00:00

Nyenkelt. Hållbarhet är ett ord som ofta förknippas med en ekologisk grundtanke. I den nyenkla trenden har idén utvecklats till att också omfatta prylar som tål ögats slitage. Designen ska vara genomtänkt på ett sätt som gör att vi inte tröttnar. Färre intryck och färger. Föremål som gärna får täcka ett brett behov och som kan användas till flera saker.

Nyckelord: Funktion, gränsöverskridande och en bättre värld.

Uppdaterat. Det är klimatsmart och rätt att laga, måla om och fixa till saker som man redan har hemma, i stället för att köpa nytt. Gränser testas och sprängs när formgivare tar vad de har. Extra kul blir det när fel prylar paras ihop och olika traditioner mixas på ett respektlöst sätt. Färger kombineras hej vilt för att understryka funktionella eller dekorativa effekter.

Nyckelord: Fräsha upp, recycla och färgmixa.

Vårfint. Det går att med enkla medel skapa en vårfin känsla i hemmet. Det handlar om detaljer som väldoft och grönsåpa. Snittblommor ger fräschör i alla rum. Något som kocken Tareq Taylor, en av talarna som inledde Formex-mässan, tog ett steg längre.

– Jag har också mycket blommor hemma. Men de håller inte så länge för jag tenderar att använda dem i matlagningen.

I viss mån är detta tema nostalgiskt och tillbakablickande, men ändå med ett modernt formspråk. Kvalitet står i fokus. Gränsen mellan design och hantverk suddas ut.

Nyckelord: Piggt, solgult och nyvädrat.

Grönt. Naturen flyttar in och även den minsta fönsterbräda kan förvandlas till en köksträdgård. Alltfler bor i städer, ändå finns det en puttrande önskan om att ha nära till naturen. Både till skogspromenaderna och ur ett konsumtionsperspektiv där det talas om närodlat. Idealet är självhushållet och den frivilliga enkelheten står i fokus. Färgerna påminner lite om sjuttiotalet. Framför allt handlar trenden om att minimera sitt ekologiska fotavtryck på jorden.

Nyckelord: Mjölksyrejästa grönsaker, hälsa och äppelmust.

Helena E Källgren/TT Spektra

Ljust och fräscht

Det övergripande temat på Formex Våren 2013 är "Fresh". Det ska spegla en övergripande känsla av nystart. Det kan tolkas både som naturens nystart och vår egen längtan efter en omstart efter den mörka vintern.

Fackmässan Formex är Nordens största inredningsmässa och äger rum på Stockholmsmässan varje vår och höst. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!