Logga in

Thomas Kongstad

Sparka bollen!

Grattis till diamanten, Jennifer, och till guldet, Johan!

Västervik Ett par veckor innan Tjust Open skulle spelas hade Centralhotellet samlat sin jury för att utse kommunens bästa dam- och herrspelare 2019.
Det var ett relativt kort möte innan man var överens om pristagarna.

Diamantbollen tilldelades för andra året i rad Jennifer Ilhammar, Tjust IF FF, GRATTIS JENNIFER! Guldbollen till Johan Lundin, Västerviks FF, GRATTIS JOHAN!


Jennifer Ilhammar, Tjust IF FF – Diamantbollen 2019
Motivering: Vi skulle kunna linda in det, göra det spännande och försöka mörka vem som är årets vinnare. Men det är egentligen inget snack om saken. Precis som VFF tog Tjust IF ett kliv upp i seriesystemet. Man gjorde det tack vare driv, träningsflit, spännande talanger, rutinerade hemvändare. Och så ett par målsprutor. Hon borde vara aktuell för spel ännu högre upp, så bra är årets vinnare av diamantbollen 2019.

Johan Lundin, Västerviks FF – Guldbollen 2019
Motivering: Så tog Västerviks FF till slut det där steget upp till division tre. Det började med en regnig konstgräshistoria mot Gullringen, en match där VFF var illa ute men räddade en 2-2 efter en uppryckning i andra halvlek och slutade med kamp hela vägen in. Och bland målglada forwards, överstegande yttrar och känsliga innermittfältare finns en härförare som på något sätt utgör inte bara ryggraden utan också lungor och hjärta av det här laget.

Många av förhandsfavoriterna framförallt på herrsidan fanns i Sporthallen när priset till kommunens bästa dam- och herrspelare skulle delas ut. Det hade varit många spekulationer och frågor om vem som var vinnare. Men för mig var pristagarna de självklara vinnarna.

Jennifer Ilhammar fick Diamantbollen för andra året i rad. 2018 blev det 15 mål i div 3. Den här säsongen blev det 35 mål, varav 2 straffar. Jennifer är en utpräglad målskytt som har en stor vertygslåda. En spelare som kan göra och gör mål på olika sätt. Bra på att rycka motståndare i i djupled, skapa utrymme både för sig själv och för sina lagkamrater. Bra på att utmana, snabb i löpningen, kan växla tempo, skott, passningsspel, spelförståelse och tar ett ansvar även när det inte stämmer helt och hållet för henne och övriga i laget. Det finns en stor utvecklingspotential i Jennifer och det skall bli spännande att se henne möta lika bra eller bättre spelare varje omgång nästa år. Men det gäller att få förutsättningarna att utvecklas. Träning handlar ju om att på individuell nivå hela tiden försöka höja sig över nuvarande prestationsnivå. Att få hjälp att analysera årets säsong med att se vad som behöver förstärkas och förbättras, här ligger ett stort ansvar hos team Landin/Krûger.

Johan Lundin fick också Guldbollen för andra gången, senast var 2017, när han kom till VFF efter spel i Vimmerby IF. Johan har under dessa år varit lagets stöttespelare. Med en roll som lagkapten, ledare på plan och även ibland målskytt. Detta år har jag sett VFF ett antal gånger och sett hur Johan sätter gränsen för lagets spel vad som är ok, håller ihop lagdelarna och i sitt egna spel vet exakt vart gränserna för det tillåtna går. Jag skrev i ett tidigare inlägg: VFF grundlägger totalsegern under vårsäsongen där man spelar en bra anfallsfotboll med ett högt presspel som ger ett stabilt försvarsspel styrda av kapten Johan Lundin och där man sedan hittar vägar att klara av hösten genom att vinna rätt matcher när spelet och spelarmaterialet inte är lika vasst. Den viktigaste pusselbiten för sportchef Andersson inför VFFs återkomst i förbundsserien är att fixa är fortsatt spel för Johan Lundin, vilket jag förutsätter redan är ordnat. Johans betydelse på planen, i omklädningsrummet och på träningsplanen kommer att vara ännu större 2020.

VFF vann Tjust Open – precis som förutspått
Precis som jag förutspådde i föregående inlägg så fick vi se varierande kvalité på matcherna, ett relativt statiskt spel, med få platsbyten mellan balans- och vingspelare.  Men också en hel del fina spelkombinationer och individuella prestationer. Och till slut med en klar och given vinnare trots lite poängtapp på vägen. Grattis Västerviks FF

Totalt fanns det många unga spelare i de deltagande lagen i Tjust Open som jag tror skulle utvecklas ännu mer om det under vinterhalvåret spelade Futsal. Varför spelar ingen klubb seriespel i Futsal? Jag vet att äldre spelare inte vill spela, eftersom de har haft en lång säsong och behöver vila….. Men yngre spelare som tycker om att träna, skulle kunna spela och det skulle gynna deras utveckling. Man skulle kunna samla de som vill i en förening, det skulle alla föreningar och lag tjäna på när huvudsäsongen börjar. Att spela futsal för en klubb och fotboll för en annan är ju helt ok. Mellan den 1 augusti och den 31 augusti infaller frimånaden i Futsal, vilket inte ställer till det med klubbtillhörighet i fotboll. Låt oss få se ett kommunalt futsallag under nästa vintersäsong och utveckla kommunfotbollen ännu mer.

Klubbarna ”plundrade” på sin spelartrupp eller rena julafton
Ibland tycker klubbarna att de blivit plundrade på spelare, andra firar tidig julafton. Snart slår fotbollens övergångsfönster igen. Frimånaden brukar beröra. Röra om. Uppröra. Intressant att följa klubbarnas strategier och tankar. Snart är det den 15 december och frimånaden slår igen. Först då kan egentligen klubbarnas sportchefer och tränare räkna ihop plus och minus samt en målsättning kan formuleras. Ett bevis på detta är väl exempelvis som i grannkommunen, där ett lag värvade 4 spelare från ett annat lag men bara några dagar senare så ångrade de sig och gick tillbaka. Egentligen inget unikt för det har hänt inom Västerviksfotbollen också. Tycker trots allt att det varit en lugn frimånad i Västerviksfotbollen i år, trots ganska stor spelaromsättning mellan klubbarna.

De flesta lag pratar om att man har något bra på gång och nästa säsong skall man vinna serien.  Men hur tänker man? Om vi skall nå vår målsättning, utvecklas och ha en balans i truppen behöver vi göra så här…. Och därför vill vi ha den här spelaren och den här….. därför att….

Har tidigare skrivit om att man även på denna nivå borde använda sig av den statistik man på ett enkelt sett kan få fram genom analysera sitt lags matcher och sett att spela för att hitta styrkor och svagheter. Men givetvis är det beroende på hur viktigt man tycker att det är, eller så tycker man – Nytt år Nya förutsättningar. Vore intressant att ta del av klubbarnas analysresultat och hur de tänker, men tror inte att man avslöjar det.

Varsågoda! Bjuder på lite lagstatistik gällande klubblagen i kommunen betr speltid och antal spelare. Vad säger denna statistik? Är detta intressant? Beror på vem man frågar. Jag tycker att den är intressant. Och vad som är intressant, kommer jag att utveckla i ett senare inlägg.

Lagstatistik, nedanstående tabell visar kontinuiteten i startelvan, tiden i startelvan baserats på medeltiden av de elva spelare som fått mest speltid, samt hur många som fått chansen i startelvan och hur många som fått speltid.

Division 4NÖ
8.  Västerviks FF                     76,24               41                     41
11. IFK Västervik                     74,75               31                     31                    


Division 6 Vimmerby
1.  Hjorted/Totebo                    83,05               29                     29
2.  Ankarsrums IS                    80,59               31                     31
4.  Överums IK                        78,95               24                     24
4.  B.O.I.F                                78,95               28                     28
8.  Hammarsgärde BK             74,05               28                     28
11. Gunnebo IF                        65,45               28                     28

Division 3 Norra Dam
4. Västerviks Damfotboll         77,27               27                     27
5. Tjust IF FF                          76,82               28                     28

Är det bara jag som är tillräckligt nördig för att hitta intressanta saker i ovanstående siffror?

Svenska mästarna får ursäkta
trots ett gult-rött-blått fotbollshjärta så packar jag ned Cornelia Malms (tvåa i Mack-SM) hyllningsmacka till Markus Rosenberg i bilen och beger mig till Parken, Köpenhamn, på torsdag för att se avgörandet i Europa League, grupp B, mellan FC Köpenhamn och Malmö FF. Har de senaste åren lärt mig att se Markus Rosenbergs storhet och betydelse för Malmö FF. Med en roll som pådrivare, målgörare och kapten, gör det honom till en spelare som medspelare och supportrar älskar att ha i sitt lag och som motståndarna störs av och ”hatar” att ha som motståndare. Enda felet med ”Mackan Rosenberg” är att han inte spelat i Djurgårdens IF, synd eftersom han älskar Stockholm och konstgräs så mycket…..

Förutsättningarna inför torsdagen:
Köpenhamn säkrar avancemang vid kryss eller om Dynamo Kiev spelar lika eller förlorar. För MFF kan ett kryss räcka, men det beror på hur det går för ukrainarna. Vid oavgjort i Kiev går både MFF och FCK vidare, oavsett resultat på Parken.
Jag tror att Markus Rosenberg får en lika fantastisk avslutning på sin spelarkarriär som han fick när han spelade sin sista hemmamatch mot Dynamo Kiev för två veckor sedan.

Prova Cornelia Malms supermacka till Markus ”Mackan” Rosenberg
Surdegsbröd
Långbakad högrev
Tryffelmajonäs
Cheddarost
Picklad Rödkål
Grädda sedan i ett mackjärn

Sparka Bollen!

 

2019 års Diamant- och Guldbollen tilldelas…..

Västervik O nej, detta avslöjas inte förräns på fredag, kl 19.45, i samband med att Tjust Open spelas i Sporthallen Västervik. I pausen efter 3 spelade omgångar delar Centralhotellet ut Guld-/och Diamantbollen till kommunens bästa herr- och damspelare 2019.Juryn har gjort sitt val, sedan återstår det att se om ni har samma vinnare. Säkerligen finns det ett antal spelare inom dam- och herrfotbollen i kommunen som har specifika spetsegenskaper och utmärkt sig vid olika tillfällen under säsongen, som ni anser borde vara vinnare. Det finns säkert också många spelare enligt er ute i respektive klubbar som uppfyller de kriterier som Centralhotellet med jury har som utgångspunkt i val av vinnare utav
Diamant-/och Guldbollen.

Och kriterierna för att vinna Diamant-/och Guldbollen är:
- Duktig aktiv spelare.
- Ett gott föredöme för andra ungdomar både på och utanför fotbollsplanen.
- En god lagkamrat.
- En träningsvillig och juste spelare.
- Spelare i ett Tjustlag.2018 års Diamant-/och Guldboll tilldelades Jennifer Ilhammar, Tjust IF FF, och Kliton Bakiu, IFK Västervik (numera Västerviks FF).

Fick en fråga i onsdags kväll av VFFs tränare, Ergest Fasko:
-Vem får Guldbollen 2019?
Ledsen Ergest, men du får vänta tills på fredag kväll för att få reda på om någon av dina gissningar var rätt.

Tjust Open – vem vinner?
Boll efter marken – rörligt spel och många målchanser…. Det hoppas jag att få se på fredag kväll i Sporthallen.

Futsalspelare sätts regelbundet i situationer där de måste ta emot eller spela bollen under press och på små ytor. Som spel ställer det höga krav på teknik, rörelse, speluppfattning och kondition.

Vilken typ av spelare (position) pratar man om i Futsal och får vi se detta på fredag?

Målvakt:
Målvakten får ha endast ett (1) bollinnehav på egen planhalva i maximalt fyra sekunder per anfall; gäller både med händerna och med fötterna. På motståndarens planhalva får målvakten delta på samma sätt som utespelarna, med fritt antal beröringar.

Libero:
Spelare som ofta har sin utgångsposition närmast egen målvakt, balanserar laget och har framför allt defensiva uppgifter.

Vinge:
Kantspelare som i anfallsspelet ofta utmanar motståndarna i 1 mot 1-situationer och avslutar anfallen. De kan spela på motsatt sida av deras ”bästa fot” så att de får bättre förutsättningar att ta skott eller hitta passningar. Vingen är ofta den spelare som gör mål, frispelad vid den bortre stolpen.

Pivot:
Spelare som oftast har sin utgångsposition närmast motståndarnas mål. Den viktigaste uppgiften är att ta emot bollen felvänd, hålla den i anfallsposition tills man lyft upp laget och fördela bollarna till medspelarna. Pivoten jobbar gärna i löpningar som en åtta runt sin markering.

Joker:
Utespelare som enligt reglerna kan byta med målvakten. Syftet är att skapa numerära överlägen i anfallsspelet.Vem är favorit att vinna Tjust Open?
Givetvis Västerviks FF. Kommer de till start med merparten av sina nyförvärv, så bör de gå igenom turneringen utan att tappa någon poäng. På Facebook hintar VFF om spelare från VFFs segrande lag år 2010, vi får väl se hur det blir. Kanske även premiärmotståndaren Gunnebo IF visar upp någon duracelliknande bolltrollare i Gunneboflagga. Även IFK Västervik, AIS, BOIF, Hjorted/Totebo och Överum kommer säkert att visa upp både nya och gamla spelare i sina startuppställningar. Men oavsett så kommer Västerviks FF att lyfta bucklan straxt efter kl 01.00, med Robin Lundahl, om han nu spelar, som kvällens skyttekung.

Vad kommer vi att få se för spel
Jag gissar att vi kommer att få se de flesta lagen spela 1-2-1 i anfallsspel och 2-2, zonmarkering, i försvarsspelet. Målsättningen kommer att vara att i anfallsspelet få upp bollen till pivoten som spelar ut bollen till en vinge som skjuter. Den andra vingen tar retur eller stöter bollen i öppet mål vid bortre stolpen och gärna lågt. Detta spel brukar användas mot lag som kliver upp och försöker pressa. Mot lag som ligger lågt i försvarsspelet gäller det att ha tålamod och bolla bollen fram och tillbaka. Balansspelaren och vingarna byter hela tiden position för att öppna upp motståndarnas försvar medan pivoten är mer statisk och rör sig i en åtta runt deras balans som säkerligen markerar denne.

Eventuella tankar/nycklar i anfallsspel
- Håll bredden och öppna upp banan med vingarna
- Hitta en ny yta – stå aldrig still. Rör dig mot den yta där din medspelare nyss stod.
- Spelare med boll utmanar motståndare, de andra söker ny yta.
- Öppna upp passningslinjer genom att möta eller gå ifrån bollinnehavaren.

Vad kommer vi troligtvis inte att få se:
- Platsbyten och rörelse mellan balansspelare och vingspelare
- Jokerspel

Vi ses på fredag. Det kommer att bli en spännande kväll i sporthallen när man skall stänga fotbollssäsong 2019, genom att kora kommunens bästa herrlag i futsal…. och prisa kommunens bästa dam- och herrspelare.

Sparka Bollen!

Hur tränar man för att nå elitspel i fotboll

Västervik I förra veckan arrangerade Smålandsidrotten tillsammans med Mikael Krantz, från Vimmerby, en inspirationskväll för målvakter. Inbjudna gäster var Magnus Olsson och Katie Fraine från Växjö DFF. Magnus Olsson är huvudtränare till damallsvenska Växjö DFF (ett huvudansvar han delar med Maria Nilsson) och Katie Fraine, en amerikansk målvakt med meriter från Linköpings FC, Vittsjö GIK och nu Växjö DFF.Dessa tre bjöd på två inspirerande träningspass för unga målvakter. Här var kommunfotbollen representerad genom Tjust IF Dams målvaktstalang, Stina Vahlman Österström. Verkligen synd att inte fler tog chansen att få träningstips både för kollektivet och individen.


Var jag där för att få tips hur man räddar bollen? Jag som har alltid sagt att det spelar väl ingen roll om man utför det tekniskt rätt, bara man räddar bollen från att gå över mållinjen. Nej, det var jag inte. Jag var där för att lyssna på Magnus, hur man når elitfotbollen och hur Växjö DFF gör.

Magnus pratade bland annat om de Egenskaper de vill ha, Ledarens roll, Tålamod och att Tänja gränser.

Egenskaper VDFF söker bland sina spelare
- Hårt arbetande
- Drivna, lojala och engagerade människor
- Snabba
- Löpstarka
- Förståelse för defensivt positionsspel
- Vill framåt – göra mål
- Kreativa

Egenskaper hos Ledaren.
- Ställer krav efter den enskilda individens nuläge och målsättning
- Är noggrann i att beskriva förväntningar på spelaren i anfallsspel och i försvarsspel
- Förstår sin roll och att samverkan med andra ledare är en absolut nödvändighet
- Använder spelövningar som tvingar fram snabba beslut och explosiva aktioner

Gäller att ha tålamod
- Att utveckla sig tar tid. Många timmars träning, både egen och lagträning behövs för att nå världsklass inom ett område.

Och att man kommer till varje träning för att förbättra sig, och man vet vad som krävs för detta. Man förbereder sig noggrant inför träning och match. VDFF F19 tränar ca 7-8 pass i veckan, fördelat på skolträningar (NIU-Gy) och lagträningar samt att man också försöker hitta individuella träningspass. VDFF och deras unga spelare strävar efter ständig utveckling, och de vet att det krävs 100% fokus på uppgiften.Träning handlar om att hela tiden försöka höja sig över nuvarande prestationsnivå och tänja på gränserna. Men för att klara av alla dessa timmar som krävs för att nå elit, så gäller det även att få tid att ha roligt och hitta glädje.

VDFF tränar utifrån sin spelidé/principer, men också träning i spelarnas individuella positioner och  för att utveckla deras egenskaper och roller. På plan eller utanför vill de alltid prata fotboll med sina spelare, både hur och varför.

Många tänkvärda och intressanta saker. Förvånadsvärt att inte några av ledarna från våra kommunklubbar var på plats. Då tänker jag främst på dam och flicklag i kommunen. Men det var visserligen inga från Vimmerbyregionen heller. Man kanske redan har alla framgångsnycklar i sin knippa…

Hur tänker klubbarna om sina talanger? Vad gör de? Hur hjälper man de grabbar och tjejer som vill satsa på sin idrott, i detta fall fotbollen. Hur hjälper exempelvis VFF Ludvig Gustafsson som är en av 29 spelare som är uttagen till smålandsläger, där man så småningom skall bli 15 spelare och bilda Smålandslag för pojkar 03. Ludvig, som siktar på en plats i sluttruppen, som ska möta Blekinge i en match senare i höst.

Ludwig är ju bara en av alla ”talanger” som finns i kommunföreningarna bland pojkar och flickor. Wilma Edström, 17 år och Stina Vahlman Österström 14 år, både från Tjust IF Dam på dam-/flicksidan är två andra ”talanger” inom kommunfotbollen.

Grattis till kommunens fotbollsstörstande publik
Jag läste VFFs serieförslag för ett par dagar sedan. Nässjö FF (2), AFK Linköping (2), IK Sleipner, Smedby AIK, Borens IK, Eneby BK, Dagsbergs IF, Malmslätts AIK, Mjölby AI FF, Skärblacka IF och Torstorps IF. En häftig utmaning för kommunens bästa lag och många bra lag/matcher på Bökensved att titta på nästa år. Många bra lag med strukturerat idé för både offensivt och defensivt spel, speed och tryck i ytterzoner med spel i mittzonerna. Detta blir något helt annat än de lag som kom till Västervik i år. Många konstgräslag från Östergötland, hur tänker man där? Bökensveds naturgräs eller konstgräs? Nu byts distriktsförbundets fria byten mot förbundsseriernas fem byten.  Vid inspark, eller frispark i eget straffområde kommer nu bollen att vara i spel så fort den har slagits och måste inte lämna straffområdet. Förändrar det spelsättet? Många intressanta saker att se i matcherna nästa säsong.
Inte bara VFF har värvat
 
utan även IFK har också börjat röra på sig beträffande nyförvärv. Namnteckningen av Karl-Viktor Söderqvist är en jättefin förstärkning. Hoppas att de kan lösa så att han kan spela mer än bara under lov och sommarmånaderna. K-V kommer att bidra med väldigt mycket av det som saknades på IFKs centrala mittfältet under 2019. Inte bara i passningsspelet som han själv nämner utan även med spelförståelse, snabbhet, följsamhet samt förmågan bli den sammanhållande länken mellan defensivt och offensivt block. Bra också att IFK väljer att förlänga med Fredrik Walfridsson. Kontinuitet på ledarsidan är en framgångsfaktor. Hoppas att IFK kan skapa en träningsvillig spelartrupp till Fredrik, så att han får möjlighet att lägga energin på att utveckla spelarna och spelet. IFK Västervik visade upp ett mycket bra och vägvinnande spel under försäsongen och i början av seriespelet, så det finns potential.


Grattis till guldet, Djurgården
En tabell ljuger aldrig, bäst efter 30 omgångar då är man en värdig mästare. Även om många tycker något annat. Även jag som håller på Djurgår’n trodde inte att guldet skulle hamna i Stockholm utan i Malmö.
Men visst är det kul att man kan ha fel ibland….
Absolut värdiga, det ser man ju också efter galan igår med Allsvenskans stora pris. Många priser till blåränderna och ännu fler var nominerade.
 
Årets vinnare i Allsvenskans stora pris
Försvarare: Marcus Danielsson
Tränare: Kin Bergstrand/Thomas Lagerlöf
MVP: Marcus Danielsson

Så åter igen Grattis till Bosse och hans Djurgårn, ser fram emot 2020.


Fick jag några målvaktstips av Krantz och Magnus?
Näää, men Magnus siade lite om framtidens målvaktsträning och han trodde att det var på väg mot vad jag alltid sagt. -man behöver inte alltid göra allt tekniskt rätt, med händerna bakom bollen osv, det viktigaste är att ta bollen. Individuell målvaktsträning kommer alltid att finnas och behövas men den kommer att bli allt mer matchlik, dvs träning i spelsituationer som tränare målvakterna till snabbare beslutsfattande och snabbare aktioner. Får ni chansen att lyssna på dessa tre någon gång, så ta den. Det var mycket som var både tänkvärt och lärande.Och även GRATTIS säger jag till Magnus och hans F-19 lag som i helgen var i Stockholm och spelade hem SM-titeln till Växjö DFF genom att i finalen besegra Kopparbergs/Göteborg FC med 5-3 efter straffar. Tydligen har de hittat nycklarna till framgång med sina unga spelare, samtidigt som a-laget inte förlorat på hemmaplan sedan Magnus Olsson och Maria Nilsson tog över tränaransvaret för Växjö DFF A-dam under säsongen. Växjö DFF slutar på nionde plats i OBOS Damallsvenskan 2019.

Sparka Bollen!

Nu är det snart dags igen....

Västervik
.... att prisa kommunens bästa dam- respektive herrspelare.
Snart samlas juryn på Centralhotellet för diskussion om vem som är kommunens bästa spelare. Vem som kommer att utses, avslöjas som vanligt när IFK Västervik arrangerar Tjust Open som i år spelas fredag den 29 november.

Vem kommer att få Diamant- respektive Guldbollen för säsong 2019?
Vad säger ni? Det finns säkert ett stort antal spelare som har specifika egenskaper och utmärkts sig vid olika tillfällen under säsongen. Skall man följa VT-sportens koggliga för division 4-lagen, så bör Fredrik Lindhe Västerviks FF och Christopher Sjöblad IFK Västervik vara heta kandidater till Guldbollen. Dessa två spelare vinner sitt respektives lags koggliga, Fredrik med 20 koggar tätt följt av Faiz Benatallah (19) och Christopher med 17 koggar med Adam Hallberg som tvåa med 15 koggar. Eller finns det utmanare i något av alla division 6-lag? Det gör det säkert.

På damsidan är urvalet desto mindre i antalet spelare. Det finns ju tyvärr bara två damlag i kommunen, Tjust IF Dam och Västerviks Damfotboll. Men ställer man frågan till Rolf Landin, Tjust, och Oscar Klein så kan de säkerligen namnge ett handfull spelare som är väldigt duktiga samt viktiga för sitt lag och uppfyller de kriterier som en Diamantboll-vinnare skall uppfylla.

Kriterierna för att vinna Diamant-/och Guldbollen är:
- Duktig aktiv spelare.
- Ett gott föredöme för andra ungdomar både på och utanför fotbollsplanen.
- En god lagkamrat.
- En träningsvillig och juste spelare.
- Spelare i ett tjustlag.

Silly Season har börjat
Säsongen slut. Nu börjar arbetet för nästa säsong. Diskussionerna om hur blir vi bättre? vad behöver vi? Vilken typ av spelare? Hur skall vi spela? 

Hur många spelare kontaktar sportchef Andreas Andersson för att i spela division tre? VFF har presenterat tre nya spelare Albin Liffner och Tobias Bertilsson från IFK Västervik samt Daniel Engel från IFK Hässleholm hittills och mer lär komma. Hur skall IFK och Tjust Dam förstärka? Vad skall Hjorted/Totebo och AIS göra för att ta klivet till division 5 som man missade i år? Vem har Lönnblom/Harrysson i Gunnebo IF ställt in siktet på? Hur skall Västerviks Dam ta sig tillbaka till division 3, friplats igen?


Tränarskap/Ledarskap tränarutbildning
I mars hade jag förmånen att få vara biträde till Åsa Kongstad när SmFF genomförde tränarutbildning C i Västervik. Det var 23 st ledare från Västerviks FF, IFK Västervik, Tjust IF, Gunnebo IF och Ankarsrums IS som leder pojk-/flickfotboll, ungdomsspelare och seniorspelare i deras utveckling. Det var en grupp som hade många bra diskussioner och fotboll och dess utveckling. Det var en grupp som skapade en lärande miljö både för deltagare och instruktörer.

 

I söndags startade Åsa Kongstad tillsammans med Janne Carlsson, Vimmerby, en tränarutbildning B i Västervik i SmFFs regi. Tränarutbildning B Ungdom vänder sig till tränare för ungdomar i åldern 13-19 år. Materialet är en fortsättning på Tränarutbildning C  inom SvFF:s utbildningsprogram. Det var 9 st deltagare på kursen. Kursen innehåller både teori och praktik med övningstrupp. Synd att inte fler tar chansen att vidareutveckla sitt tränarskap när man har chansen att få utbildningen på hemmaplanen.

Det får mig att tänka på ett uttalande som jag läste om från barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet för något år sedan. ”-Vår utmaning inom svensk idrott är att de som kommer till våra utbildningar är de som har insett att man kanske inte har all kunskap redan. Men vi har tyvärr föräldrar/personer som jag tror tycker att de redan har koll på det mesta och därför är utbildning överflödig för dem.”  Stämmer detta inom kommunfotbollen? Jag hoppas inte det, utan vill tro att det är på grund av tidsbrist eller bristfällig kommunikation i föreningarna angående tränarutbildningar.

Din egen utveckling bygger mycket på ditt eget engagemang, vilja och via olika utbildningar får du stöd, vägledning och tips från förbund, instruktörer och tränarkollegor.

Ett steg i att utveckla kommuns flick-/damfotboll
Frödinge/Brantestad damlag hade ett tufft debutår i division två och får spela i trean nästa säsong. FBSKs tränare Robin Blomberg sa vid ett tillfälle: ”- Med facit i hand så har omställningen varit för stor. Det har blivit en kulturkrock när det gäller att prioritera matcher och träna mycket. Det är synd att det skall vara en så enormt stor skillnad mellan division tre och två.” Detta kan man väl påverka om man vill och kan.

Nu tänker jag inte bara på Tjust IF Dam som antagligen byter plats med Frödinge/Brantestad i division två utan även Västerviks Damfotboll, samt IFK Västervik och Västerviks FF som har flickfotboll i sin verksamhet.

 

Passa på att åka till Vimmerby den 29 oktober när Smålandsidrotten bjuder in till en kväll med fokus på målvakt och dam/flickfotboll i centrum.

Hur tränar vi flickor/damlag? Med elittränaren Magnus Olsson, Växjö DFF, vänder man sig till ledare/aktiva inom flick- och damfotbollen.

Magnus Olsson en tränare som under långt tid varit engagerad i Smålands FF, som förbundskapten och instruktör. Magnus har varit instruktör på Västervikslägret i många år och är en oerhört kunnig och intressant tränare/instruktör att lyssna på. Han har oerhört mycket kunskap att delge.

Tillsammans med Mikael Krantz, kommer de även att prata/visa målvaktsträning med Växjö DFFs elitmålvakter Erin McLeod, Kanada, och Katlynn Fraine, USA. Målvaktsträningen vänder sig till både ledare för pojkar, flick/damlag och aktiva målvakter unga som äldre.

Jag hoppas att ansvariga i Tjust Dam och Västerviks Dam, samt ledare från flickverksamheten i IFK och VFF redan är anmälda, om inte gå in och läs mer på Smålands FFs hemsida och anmäl er.

Målvakt och dam/flickfotboll i centrum ”inspirationsträff med elitklubb”
Läs mer på smålands FF, se länk:  Målvakt- och damflickfotboll i centrum

 

Fick brev från Prins Daniel idag
Idag kom det efterlängtade beviset på att jag lyckats genomför min första svenska klassiker under 2019. Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och slutligen Lidingöloppet. Många har frågat vilket lopp som varit svårast/jobbigast. Jag har alltid trott att Vätternrundan, 300 km cykel, är det svåraste och tuffaste. Men så här efteråt så hade jag en behaglig resa runt Vättern. Det tuffaste loppet var Lidingöloppet, 30 km löpning. Loppets sista 10 km var en brutal upplevelse på att man får vad man förtjänar efter insats i form av träningsmängd. Vasaloppet och Vätternrundan har glidsträckor tillika viloperioder/sträckor.

I individuella sporter är man utlämnad till sig själv och sina egna färdigheter, men i lagidrotter kan man gömma sig i mängden. Det finns alltid någon annan som kan ta jobbet och täcka upp för enskilda individer. Detta får mig också att tänka på en del i en kurs i coachande ledarskap som jag var på för några veckor sedan i min profession. Vi kom in på en säljares arbete, hur man se och mäta samband mellan insats och kompetens.

Insats
Kvantitet/mycket bättre än lite - Träningsmängd
Kvalitet/Bra är bättre än dåligt – Grundspel, färdigheter
Inriktning/Vem-vad – Individuellt/lagdel/lag

Kompetens
Kunskap – Veta vad man skall göra
Färdigheter – Veta hur man skall göra
Individuella egenskaper – Vilja/mod

Resultat
Omsättning – Bra spel
Vinst – 3 poäng
=) - Uppfylld målsättning

Oavsett om det gäller arbetslivet, fotboll eller annan idrott, så gäller samma sak. Ju mer tid man investerar i förberedelse, desto större möjligheter har man att utveckla/förstärka sina färdigheter både individuellt och som lag. Ju högre upp i seriesystemen man kommer ju mer krävs det av klubb/lag/spelare i form av struktur och förberedelse. Det blir svårare att vinna poäng enbart på bättre fysiska förutsättningar.

Sparka Bollen!

 

Tjust suveräna seriesegrare och i kväll firar VFF Herr seriesegern

Västervik Tjust IF Dam gick in med en tydlig målsättning i årets seriespel
– Vi skall vinna serien!

David Eidhammars kommentar om Tjust i mars månad: Satsar stenhårt och har lyckats roffa åt sig flera av de vassaste från Västerviks Damfotboll under sillyseason. Blir mycket spännande att se vad stortalangen Wilma Edström kan uträtta tillsammans med Jennifer Ilhammar. Jag tror på en fantastisk säsong för Tjust som har ryggraden – från Nora Massi i målet och framåt i centrallinjen
 - för att lyckas.

Oj, vad rätt han fick. Två omgångar kvar och Tjust har redan vunnit serien, är fortsatt obesegrade i div 3 Norra Dam och leder med 14 poängs marginal till Öis/Vista. Match efter match har man kunnat läsa att Tjust spelar en fantastisk fin anfallsfotboll, bra och rörligt passningsspel. Det är bara att lyfta på hatten, gratulera Tjust Dam till en överlägsen serieseger och troligtvis spelar man in ytterliggare 2 trepoängare till vinstkontot innan serien är färdigspelad.

Landin/Kruger har använt sig av 28 spelare under seriespelet, vilket visar att man har haft en bredd i sin spelartrupp som passar för div 3. Ett fantastiskt bra jobb av Rolf Landin och Joakim Kruger tillsammans med Daniel Farray (fysträning) att få detta lag att ta ytterliggare ett steg från 2018 till att bli en överlägsen seriesegrare 2019.


Men vad gör man nu? Är man nöjda med avancemang till diision 2.
Givetvis är man det, men jag hoppas att man vill mer.
Vad bör man göra?

1. Identifiera lagets styrkor/svagheter
2. Alicia Strands erfarenheter (div 1)
3. Förstärka/Revidera lagets spelidé
4. Öka träningsdosen (antalet fotbollspass)
5. Ta hjälp av statistik/information (som nedan) för att genomföra ovanstående punkter

Tjust IF      16  13–3 –0     79-14  +65    42 (4,93 mål – 0,87 mål)
Hemma        8    7–1–0      55-9   +46     22 (6,87 mål – 1,13 mål)                 
Borta            8    6–2–0      24-5   +19     20 (3,00 mål – 0,62 mål)

Målskyttar 2019
Jennifer Ilhammar                   32 mål (varav 2 straffar)
Wilma Edström                        19 mål
Vilken typ av mål gör Tjust? Klarar man att  göra dessa mål i div 2 eller bör man utveckla andra färdigheter för att skapa målchanser

6. Titta på förra årets motståndare/topplag i årets seriespel
2018
1. Hultsjö IF Atom                    16   11 – 3 – 2       49-22       +27      36
3. Frödinge-Brantestad            16   10 – 3 – 3       42-23       +19      33

2019
Div 2 Mellersta Götaland
6. Hultsjö IF Atom                    19   9 – 2 – 8         36-44          -8       29

Div 2 Nordöstra Götaland
11. Frödinge-Brantestad        19   2 – 1 – 16        13-70         -57       7

Själv använde jag mig av mitt lags säsongsstatistik, såsom träningsnärvaro, när gjorde vi mål, när släppte vi in mål (tid i matchen) och hur gjorde vi mål och hur släppte vi in mål. Pratade även med några kvalmotståndare, som berättade sina matchplaner de hade mot oss. Både styrkor och svagheter. Det var jätteintressant och nyttig information.

ETT STORT GRATTIS TILL TJUST DAM och riktigt kul att damfotbollen är på gång igen. Ta vara på chansen Tjust!

VFF seriesegrare i kavaj?
På lördag när det är meningen att VFFs spelare skall gå ut och spela hem seriesegern, men jag är övertygad om att de redan är seriesegrare vid avspark mot Stensjön. Därför att i kväll, fredag (20/9) kommer Gullringens GoIF att hjälpa VFF genom att besegra Aneby SK på Gullemon. Så därför redan nu GRATTIS VÄSTERVIKS FF till spel i division 3 2020. En tabell ljuger sällan, så därför kommer VFF att vara värdiga seriesegrare över 22 omgångar. Man grundlägger totalsegern under vårsäsongen där man spelar en bra anfallsfotboll med ett högt presspel som ger ett stabilt försvarsspel styrda av kapten Johan Lundin och där man sedan hittar vägar att klara av hösten genom att vinna rätt matcher när spelet och spelarmaterialet inte är lika vasst. Detta säger mer om kvaliteten på lagen i division 4 Nordöstra än om Västerviks FF.


Ett stort Grattis till Fredrik Lindhe och några till som enträget har kämpat vidare för avancemang genom åren, och nu är väl värda att få spela i division tre med Västerviks FF.

Nu gäller det för Västerviks FF att bygga ett lag som håller i div 3. Det kommer att bli något helt annat att möta Mjölby AI FF, IK Sleipner, Torstorps IF och Högsby IK med flera. Lag med strukturer i sina spel, som inte finns bland merparten av division fyra-lagen.

IFK Västervik klarar nytt kontrakt
–Det var jätteviktigt, det har varit målsättningen hela tiden. Jag hoppas IFK kan ta ytterligare ett steg nästa år och kan komma ännu högre upp. Jag tycker att det blev lite för stora förväntningar eftersom vi gjorde en bra säsong förra året. Många trodde att vi skulle vara med och slåss om seriesegern.

Klart godkänt självklart, men säkert inte bara jag som kanske trott att IFK Västervik kanske skulle vara bästa kommunlaget vid denna tidpunkt. Skillnaden mellan topplagen i division fem och division fyra är inte så stor. Men om det stämmer med bland annat dålig träningsnärvaro i spelartruppen, samt att man tvingats använda sig av ca 30 spelare i seriespelet så blir spelet av varierande kvalitet och resultaten uteblir.

Tips på helgens matcher - omgång 21
Gullringen GoIF – Aneby SK 2-0
Västerviks FF – Stensjöns IF 1-3
IFK Tuna – IFK Västervik 4-1
Men vad gör det, för Ergest och hans spelare får fira ialla fall på lördag kväll.

Sparka Bollen!

Jag skall försöka blogga om den lokala fotbollen i Västerviks kommun, små som stora spelare och lag. Här kan ni läsa om kommunens lag, spelare, ledare och deras försök till tunnlar, bredsidepassningar, fotbollsträningar plus mycket, mycket mer.

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Sport

Politikerbloggar