Logga in
Logga ut

Eva Johansson

Släktforskarbloggen

Tidigare webbredaktör på VT.
Här bloggar jag om mitt stora intresse släktforskning. Det ägnar jag nästan all min tid åt, både fritid och arbetstid. Både enskilt hemma på kammarn och inom Tjust släktforskarförening. I bloggen tar jag upp allt möjligt som berör släktforskning.

Stenhammarvillan i Källvik

I går var vi i Källvik, VT:s fotograf Ellen Nielsen Kindstrand och jag. Vi träffade Bo Stenhammar på Källviks Brunns galleri för att göra ett reportage om galleriets verksamhet till årets sommarbilaga Ostkustens Pärla. När vi var där berättade Bo Stenhammar om huset, Stenhammarsvillan, där galleriet finns. Huset köptes av hans föräldrar 1933, när de som unga och nygifta slog sig ner här. Bos mor Nora (Eleonora) Stenhammar gick bort i september och nu ska huset säljas.

 

Stenhammar

Bo Stenhammar fotograferas av Ellen Nielsen Kindstrand på verandan till Stenhammarsvillan. Den ligger vackert med havsutsikt.


Det är faktiskt inte efter Bos föräldrar som huset heter Stenhammarsvillan, utan efter den som byggde det. Han hette Karl Fredrik Stenhammar och var bror till Bos farfars far (om jag minns rätt, kanske var de släkt på annat sätt).
Givetvis blev jag nyfiken på denne Karl Fredrik och hans hus. Han ägde det nämligen bara några år och sålde det sedan.
Huset hänger intimt ihop med Källviks brunns historia.

 

Stenhammar

Stenhammarsvillan på 1890-talet. Bild från Broomés bok.


Hans Broomé har skrivit boken "Källvik - en småländsk brunns- och badort", den kom ut 1970 och finns på biblioteket. Här berättar han om Källviks historia och om alla husen i den gamla brunnsmiljön.
Karl Fredrik var en ung arbetare när han byggde huset 1878. Han var född 1856 och alltså bara 22 år gammal. Det gick inte så bra för honom i Källvik och 1881 sålde han huset och flyttade till Stockholm och blev poliskonstapel, efter att ha blivit änkling. 1885 emigrerade han till Amerika. Om han återvände vet jag inte.


Källvik var ursprungligen bara ett torp under gården Aleglo 3. När Karl Fredrik byggde huset var han arbetare på Aleglo nummer 2, dit han kom som 20-åring. Innan dess hade han varit dräng på gården Sten i Loftahammar. Då hette han Johansson, vilket är Sveriges vanligaste efternamn. Namnet Stenhammar tog han efter gården Sten, men det var först efter att han lämnat gården som han bytte namn.
På den tiden fick man byta namn som man ville, det var bara att säga till prästen att nu heter jag Bäckström eller Sjöberg eller vad det nu var man hade valt. Det var ganska vanligt att byta namn då.

 

Stenhammar

Arbetaren Carl Fredrik Edvard Stenhammar i Källvik, antecknad i husförhörslängden 1878. Ovanför har prästen senare noterat att det nya hotellet inte längre finns. Det brann ner den 24 september 1881 och ägaren Olof Frank erkände mordbrand.
Källa: Loftahammar AI:15 (1875-1881) Bild 36 / sid 28Karl Fredrik kom från gården Hallmare 2, där hans mor Anna Charlotta Andersdotter och hans halvsyskon bodde. Modern hade gift sig med klockaren Daniel Fredrik Hornwall från klockaresläkten Hornwall i Odensvi. Familjen flyttade till Loftahammar 1872, där både Karl Fredrik och hans mor var födda.
Kanske är hans mor släkt med sin man. När hon föds den 14 juli 1833 är en av faddrarna organisten Jacob Gabriel Hornwall, och det var ofta släktingar som var faddrar. Anna Charlottas föräldrar är hemmansägaren Anders Pettersson och hustrun Cajsa Greta Magnidotter på Hallmare.

Hans Broomé skriver att Källviks brunn ligger på marken som först hörde till den gård i Aleglo där häradsskrivaren i Tjust bodde.
Källvik var då ett torp under Aleglo och själva torphuset tror jag finns kvar.
Redan på 1700-talet ska man ha upptäckt hälsokällornas kraft här och enligt Broomé startade brunnsdrickning 1799.
I boken beskriver han också de olika husen i Källvik. Stenhammarsvillan byggdes inte nytt på plats av Karl Fredrik utan utgörs av en timmerstomme från ett hus som flyttades hit från Lerglo. Sedan dess är den väsentligt om- och tillbyggd. Att flytta med sig hus var inte ovanligt, det gjorde också min farmors föräldrar just i början av 1880-talet.
Ytterligare två villor byggdes här 1878, nämligen doktor Ekbergs villa och den som kallas Slottet, som byggdes av maskinisten Adolf Fredrik Johansson. Broomé skriver att det troligen var möjligheterna till hyresinkomster som gjorde att dessa byggde "för eget bruk överdimensionerade bostäder".

Bos farfar hette Sköld Ragnar Stenhammar, och hade också tagit sig detta efternamn, för hans far (Bo Stenhammars farfars far) hette Johan Peter August Andersson och kom från Aleglo nummer 2.
Sköld Ragnar Stenhammar var född 1876 och arbetade som extra tullvaktmästare i Loftahammar år 1900.

Alla uppgifter kommer från kyrkoarkiven, Riksarkivet, Stockholms Stadsarkiv och Broomés bok.

 

Tillägg 22 maj: I mina anteckningar från intervjun ser jag nu att Karl Fredrik Stenhammar ska vara Bo Stenhammars farfars fars svåger, det vill säga hustruns bror. Och det stämmer bra. Karl Fredriks syster Hilda Chatarina Johansdotter är mor till Sköld Ragnar i äktenskapet med Johan Peter August Andersson.

Den rike svenskamerikanen

När man släktforskar kan man hitta en del ovanliga uppgifter i arkivhandlingarna. Ett exempel på det är Hjorteds församlings dödbok F:3 (1912-1947). Den 1 november 1937 dog Johan Oskar Lindberg. Han var född den 19 april 1871 och alltså 66 år gammal. Han var amerikansk medborgare. Prästen har noterat att han dog på besök hemma hos sin syster Anna Lovisa Nilsson på Björkhult och att dödsorsaken var hjärtfel. Kanske fick han en hjärtinfarkt.

Vi får veta betydligt mer tack vare prästens anteckningar. Dels att han var född i Hjorted och vilka hans övriga syskon var, dels att han ägde en förmögenhet på 24000 kronor. Det var en mycket stor summa på den tiden. Men varför har prästen antecknat detta i dödboken? Var det något prästen tog reda på för att vara säker på att dödsboet skulle kunna betala för begravningen? Och varifrån kom informationen? I anslutning till uppgiften om hans förmögenhet finns datumet 8/11 37. Bouppteckning kan ju inte ha hunnit göras på en vecka.

Syskonen räknas upp och de som bodde i Sverige finns ju i de svenska kyrkböckerna. Men om en en nutida släkting släktforskar om den här familjen finns ytterligare en viktig uppgift, nämligen att en av syskonen, brodern Sigfrid Johnsson, också hade emigrerat för han bodde i Blomfield i Nebraska.

dödbok Hjorted
Prästens anteckning i Hjorteds församlings dödbok. Bildkälla: Arkiv Digital.

Johan Oskar hette Jonsson när han emigrerade i november 1891. Någon gång därefter bytte han namn till Lindberg. Det finns flera John Lindberg och Oscar Lindberg i amerikanska arkivhandlingar men vem är den rätte? Kanske vet du som läser detta mer om Johan Oskar Lindbergs liv efter emigrationen.

Tidning för medlemmar

Snart är nästa nummer av tidningen Wåra Rötter på väg till medlemmarna i Tjust Släktforskarförening. Den har jag haft förmånen att få medverka i sedan 2011. Som ni nog förstår är det väldigt roligt att göra tidning för släktforskare.

Det som är speciellt med det, till skillnad mot att skriva i en dagstidning som VT, är att nästan alla artiklar är tidlösa. Vi skriver ju om det som är historia, så det blir aldrig inaktuellt. Det kan vara bra ibland för en pressad tidningsredkatör som inte alltid får plats med allt i det aktuella numret. Då kan man spara det till nästa.

I det nummer som kommer ut nu i dagarna har jag skrivit om hur man hittar lagfarter i arkiven. De är intressanta och finns tillgängliga på Riksarkivets hemsida. Min redaktionskollega Ingegerd Hammarquist har tagit fram uppgifter från gården Snörums historia och skrivit en lång artikel om den. Gårdsarkivet förvaras på Landsarkivet i Vadstena där hon läst åtskilliga gamla handlingar, bland mycket annat en kopia av ett fastebrev från 1484. 1484! Ganska fantastiskt, tycker jag. Ett fastebrev är som en nutida lagfart.

WR

För den som är släkthistoriskt intressad finns det mycket att läsa i varje nummer av tidningen Wåra Rötter, det lovar jag. Blir du medlem i vår föreningen får du den i brevlådan fyra gånger per år.

Besök i en idyllisk bygd

Östantorp
Östantorps by.

Nyss hemkommen från Bråbygden utanför Kristdala. Dit måste ni åka! I Bråbygden ingår 16 mindre byar och gårdar i Kristdala socken. Här är odlingslandskapet bevarat sedan gamla tider och vi kan se hur det såg ut när våra förfäder levde.

En av dessa byar är Östantorp och en annan är Stora Bråbo. De ligger på ömse sidor om landsvägen och vid vägskälet mellan dem ligger en servering med övernattningsmöjligheter. Därför går det att åka dit och få sig något till livs och även stanna till nästa dag.

Vi är ett gäng släktforskare från Tjust Släktforskarförening som träffas två gånger om året, vår och höst, för att diskutera våra släktberättelser som vi håller på att skriva. Ni som släktforskar vet ju att man aldrig blir färdig...

Vårens utflykt gjorde vi idag till Bråbygden. Morgonens regnskur drog snabbt vidare och när vi kom fram hade vi strålande solsken. Som gjort för att se sig om i denna underbart vackra bygd. Sedan blev det lunch och fika  vid vägskälet.

Vi fick se en rest av det gamla Sverige, så som det såg ut på 1800-talet. De två byarna Östantorp och Stora Bråbo ser vid första anblicken inte ut att vara skiftade. Husen ligger tätt i bykärnan, intill hägnade mindre beteshagar och ängar. Och för Östantorp verkar det stämma, där finns bara en storskifteskarta från 1796. Vid storskiftet skiftades bara marken, inte byggnaderna. I Stora Bråbo genomfördes laga skiftet så sent som 1916 och man verkar då alltså inte ha skiftat ut hus och tomter.

Stora Bråbo
Stora Bråbo bykärna.


Det finns kor i byn.

storskifte
Kartan från storskiftet 1796 finns bland Lantmäteriets historiska kartor.

släktforskare
Släktforskare på utflykt. Vi hittade en mjölkpall i Östantorp att vila vid.

 

Lars Perssons gamla bibel vill hem

Det här skrev vi om i Tjust släktforskarförenings medlemstidning Wåra Rötter i vintras. Men ingen har hört av sig så jag gör ett nytt försök.

Är du släkt med Lars Persson Lindgren född den 5 februari 1775 i Vallemåla i Dalhem? I så fall kanske du vill ha den här gamla familjebibeln? Bibeln finns idag hemma hos släktforskaren Bo Rylander i Falkenberg. Han har hört av sig till Wåra Rötter och vill gärna komma i kontakt med efterlevande till denne Lars Persson Lindgren för att lämna tillbaka bibeln.

I husförhörslängden 1774-1783 för Dalhem finns Lars i sin familj i Vallemåla. Föräldrarna hette Per Jonsson och Kerstin Larsdotter. Lars hade flera syskon, bland annat lillebror Per som senare tog över gården. Lars dog den 7 januari 1844.

Han köpte bibeln 1801 av bokbindare Hjorter i Västervik. Den kostade fem riksdaler och Lars verkar ha varit mycket nöjd med sitt köp enligt vad han skrivit på ett försättsblad.

Skriv en kommentar här om du känner till något om familjen.

gammal bibel

gammal bibel
Lars Persson har själv skrivit i sin bibel.

gammal bibel

 

Gladhammar var största socknen

Att Gladhammar är en gammal socken i Tjust och fanns som församling redan under tidig medeltid, det har jag vetat länge. På 1980-talet bodde jag i Gladhammars församling, på norra sidan om Verkebäcksviken. När vi skulle rösta i valet 1985 eller om det var valet efter, då tog vi båten över viken till Gunnebo för att lägga våra röster i Folkets hus där. Då insåg jag hur man förr färdades lättare över vatten än på land. Idag tycker vi att något är nära om vi kan köra dit relativt snabbbt med bil men några generationer tillbaka var det enklare att ta båten misstänker jag.

Så att Gladhammar är en stor socken förstod jag då, men det var innan jag visste att Västrum hört ihop med Gladhammar och utgjort en ännu större socken en gång i tiden, den största i Tjust. Från början omfattade Gladhammar området ända ut till havet. Västrums socken bröts ur Gladhammar 1622 och bildade egen församling. Även en stor del av det som idag är Västerviks stad ingick i Gladhammars socken.

Gladhammars kyrka
Gladhammars kyrka är väldigt stor för att vara en landsortskyrka. Här är mitt äldsta barnbarn utanför kyrkan föR några år sedan. Eget foto.

De flesta av er har nog sett den stora kyrkan i Gladhammar när ni passerat på E22 söderut. Den kyrkan är förhållandevis ny.
Den gamla kyrkan i Gladhammar var en medeltida träkyrka som ersattes 1886 av den nuvarande. Dagens gravkapell ligger på samma plats som den gamla kyrkan.

tavla Gladhammars kyrka
Inne i kyrkanhänger den här målningen av gamla kyrkan och klockstapeln.


Gladhammars gamla kyrka
Kyrkan och dess omgivning med klockstapel 1634. Foto efter teckning ur Rhezelius: Ölandz Runstenar 1634.

Eva Johansson är tidigare webbredaktör på Västerviks-Tidningen. Nu frilansar hon och skriver böcker. Intressen förutom släktforskningen är det sociala internet, litteratur och bakning. Bor utanför Västervik. Är sambo och har två vuxna söner och barnbarn. Hemsidor: www.slaktforskaren.se och www.evagun.se

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Sport

Politikerbloggar