Logga in

Jonathan Åhman

Silly-bloggen

Allt om övergångarna i Hockeyallsvenskan.

Rakning av målvakterna

Det händer inte särskilt mycket i de allsvenska klubbarna nu. Sportcheferna har jobbat hårt och i de allra flesta fall är det bara några slutgiltiga förfinande pjäser som saknas innan trupperna är klara. Jag tänkte idag kolla på hur målvaktsparen står sig gentemot varandra. Som brukligt betygsätter jag dem 1-5.

 

Fem plus - inget lag når upp till denna nivå.

Fyra plus:

Björklöven: Joe Cannata och Mattias Pettersson: "Cannata en spännande och rutinerad keeper närmast från ECHL, med fullt godkända siffror. Pettersson kommer göra det bra den bit av kakan han får."

Karlskrona: Arvid Ljung och Marcus Hellgren: "Ljung lyfter betyget. Varit bra i flera säsonger och stred väl för att hålla Almtuna kvar, utan framgång. Ett bättre försvar kommer stärka hans siffror."

Modo: Linus Lundin och Erik Hanses: "Stabil målvaktsduo som det finns mer att hämta ur. Det är inte på målvaktssidan Modos eventuella problem kommer att ligga i alla fall."

Timrå: Victor Brattström. "Har bara en målvakt signad men det är en riktigt bra sista utpost. Kommer växa med förtroendet som förstemålvakt."

Västerås: Emil Kruse och Jesper Myrenberg: "Kruse är kanske ligans allra bästa och visade ifjol att han klarar av tufft matchande. Myrenberg har framtiden för sig och har inga problem med att spela andrafiolen."

Tre plus:

AIK: Johannes Jönsson och August Hedlund: "Liknande upplägg som Västerås, frågetecken dock för Jönssons fysiska status. Hedlund en stor målvaktstalang som definitivt knackar på dörren."

Kristianstad: Joel Gistedt och Robin Wallin: "Rutinerade Gistedt kommer få en match av välväxte Wallin. Kristianstad har gjort ett bra jobb med sin målvaktsrekrytering."

Västervik: Ádam Váy och Samuel Ward: "Öppet race på förhand där Vay är den mer meriterade. Ward tillbaka i svensk hockey och säkert sugen på att visa upp sig från start."

Två plus:

Almtuna: Jesper Eliasson: "Även här bara en keeper presenterad. Eliasson är en het kandidat för posten som förstemålvakt i kommande JVM."

Karlskoga: Tim Juel och Henrik Lundberg: "Lundberg är gedigen och utgör en fullgod sista räddningsplanka för sitt BIK. Juel är på nivån oprövad."

Hästen: Oskar Masiello och Viktor Kokman: "Två målvakter i liknande skeden, vilket gör kampen om förstaplatsen intressant. Kommer någon att höja sig ett par nivåer? I så fall har Hästen det gott ställt."

Mora: Isak Wallin och Olof Lindbom: "Oj. Ganska svårbedömt, detta. Wallin är mer etablerad och men Lindbom kommer ge honom en fajt. Två unga målvakter, lyckas den chansningen?"

Södertälje: Alexander Sahlin och Fredrik Bergvik: "Sahlin visade ifjol vilken kapacitet han har och han kan absolut vara förstamålvakt i ett lag på övre halvan. Hur mår hans kropp? Och hur går det för Bergvik de matcher Sahlin vilar?"

Ett plus:

Tingsryd: Arvid Söderblom. "En målvakt klar - en oprövad sådan. Söderblom har inte gjort en seniormatch och Tingsryd får se till att landa något meriterat om det inte ska vara ett orosmoln över hemmaburen i Nelson."

 

Sammanfattning: På förhand verkar många klubbar ha satt ihop ganska jämna målvaktspar, alternativt en toppmålvakt på nivån med en junior/yngre bakom. Tre målvakter ska in innan samtliga tandems är färdiga.

Må väl!

Plant vs Schulze

Ifjol Kevin Schulze. I år heter VIK:s uttalade toppback Adam Plant. Jag tänkte jämföra spelarna lite. Utifrån det jag kan läsa mig till. Jag har, mig veterligen, inte sett Plant ta ett skridskoskär. Men låt oss ändå!

Jag tänkte att vi börjar med likheterna. För det finns ett gäng mellan dessa två.

Båda är relativt små. Schulze 178/79, Plant 178/77. Båda är leftskyttar och kommer från klassiska hockeyplatser (Minnesota och British Columbia).

Båda har genomgått ett fyraårigt collegeprogram. Schulze i Wisconsin och Plant i Denver. Ganska liknande statistik från collegeåren också. Schulze: 148 matcher, 10+36, -12. Plant: 155 matcher, 12+30, +41. Plus/minus skiljer sig kraftigt.

Schulze är två år äldre än Plant och det syns i antalet proffsmatcher de gjort. När Schulze skrev på för VIK stod han noterad för 131 matcher i ECHL och AHL medan Plant bara hunnit med 38 stycken. Det är den stora skillnaden mellan spelarna statistiskt. Plant har också, precis som nyförvärvet Peter Krieger, vunnit NCAA-mästerskapet. Det gjorde aldrig Schulze.

För att summera så skulle jag säga att Schulze, med tanke på de proffsmatcher (med bra poängskörd) han hade, gick in med ett högre ingångsvärde än Plant. Med det sagt så finns det i statistiken en del som talar för Plant, såsom plus/minus (vad det nu är värt), att han vunnit mästerskap och beskrivs som en mer allroundskicklig back än Schulze.

Liknande jämförelser på forwardssidan kommer unden veckan.

 

Må å väl!

Blomberg till Hästen?

Jaha. Patrick Blomberg hamnar alltså i Norrköping och Vita Hästen till kommande säsong, detta sedan hans avtal med Pantern som han kritade på tidigare i våras slutat gälla. Det var överraskande nyheter för mig.

 

Jag vet att både Georgsson och Karlin gillar Blomberg som spelare och de behöver ju en högkvalitativ center och kan Hästen landa honom borde VIK också ha de ekonomiska musklerna som krävs. Jag skulle bli förvånad om det kommer fram att VIK inte var med och budade. Den enda anledningen till det, som jag i så fall kan se, är att man är tveksamma på grund av hans hjärnskakningshistorik, som han ännu inte är återställd ifrån. 

VIK har ju satt sig själva i en bekväm sits där man kan vara kyliga med de sista pjäserna och vara så säkra det går på att det blir rätt.

Hursom är det roligt att ha Blomberg tillbaka i serien, jag hävdar så ofta jag kan att det är en av de bästa offensiva spelarna jag sett i VIK-tröjan.

Från HA till NHL!

Signed, sealed, delivered. Tomas Mitell lämnar AIK i Hockeyallsvenskan för att kliva in i båset hos Chicago Blackhawks, som assisterande tränare till Mora-legendaren Jeremy Colliton. Satan så coolt!

Mitell har fått mycket ris och ros under sina år i AIK och det Gnaget som gick fram som en ångvält under åren är ett av de bästa lagen jag sett i allsvenskan under de senaste åren. Nu föll de på små slutspelsmarginaler mot IKO, men hade man lyckats där hade man nog gått hela vägen. Övergången visar också på Collitons status i Chicago, där han får handplocka en på nivån helt oprövad tränare. Snyggt.

På tal om tränare. Undertecknad fick ett anbud från en klubb i veckan, trots att jag inte varit verksam coach på några säsonger. Visst saknar jag det ibland men jag tror att jag håller mig på pressläktaren tills vidare...

 

Trevlig helg!

Tankar om spelschemat

Så, torsdag eftermiddag och det är sannerligen hög tid att samla upp lite vad som hänt i allsvenskan. För en stund sedan damp spelschemat för kommande säsong ner i mailkorgen. Onekligen intressant läsning. VIK spelar hälften av bortamatcherna på onsdagar, sex fredagar och lite strömatcher övriga veckodagar.

 

Hemmamatcherna är elva på fredagar, hela fem lördagsmatcher hemma (gillar vi!) och bara fem onsdagsmatcher hemma. Vid en snabb anblick ser schemat rimligt ut, det är ett par tillfällen i november som kommer innebära långa resdagar. Till exempel spelar man onsdag den 20:e borta mot Löven och fredag den 22:e borta mot Karlskrona.

 

Sportsligt då? Alexis Binner har kommit in, precis som Oskar Pettersson och Erik Nyström. Den sistnämnde är inte presenterad, uppgifter jag har säger att han går på a-kassa och därför lär presentationen dröja. Men det är alltså inget som är bekräftat från VIK eller honom själv.

Korta tankar om övriga: Binner är ett långskott. Spelat hela juniortiden på liten rink och aldrig professionellt. Har storleken för sig. Jag har aldrig sett honom lira och kan därför såklart inte bedöma honom. Har han farten i fötterna för att klara omställningen till det dels tuffare spelet i allsvenskan, och dessutom kunna hinna täcka de extra kvadratmeterna? Det får vi se!

 

Oskar Pettersson är en spelare jag inte heller vet särskilt mycket om. Ingen jag har noterat när jag sett honom spela. Verkar ha en skön spelstil (bara för han är rightare) och får han till det så kan det bli en positiv överraskning. VIK har ju visat sig vara en bra plats för den sortens spelare.

Dessa påskrifter gör att VIK har en så gott som fulltalig trupp. Två målvakter, sju backar och tolv forwards. Inte illa för att vara slutet på maj. Jag kommer som brukligt att gå igenom truppen och de få hål som finns efter månadsskiftet.

Annars går följetongen med IK Pantern vidare. Spelare och ledare överger skeppet en efter en och jag skulle bli väldigt överraskad om klubben överlever med bibehållen allsvensk licens. Det är en tuff sits för många, inte minst Almtuna som står näst på tur. De måste ha en kontinuelig dialog med förbundet för att kunna förbereda sig och sin trupp för vad det än blir.

 

I bloggen kommer Jonathan Åhman att skriva om rykten, klara övergångar och spekulationer kring Hockeyallsvenskan.
  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Sport

Politikerbloggar