Logga in
Logga ut

Jonathan Åhman

Silly-bloggen

Allt om övergångarna i Hockeyallsvenskan.

Nu händer det grejer!

Pust! Fredagen har inneburit en hel del sköna nyheter kring hockeyallsvenskan och inte minst VIK. Vi på Sporten kunde under förmiddagen avslöja att Emil Wahlberg för en dialog med IK Oskarshamn. Min känsla: kul! Jag har haft lyxen att följa Wahlberg på nära håll under två års tid och har då sett en väldigt bra hockeyspelare men framför allt en otroligt sympatisk människa, som älskar att tävla. Ett tungt tapp för VIK såklart om så blir fallet men i första hand unnar jag honom en chans i SHL. Att högstalige-debutera vid 30-strecket är coolt!

Dessutom verkar Emil Kruse slutligen bli presenterad av Västerås. Västervik ska ha varit med i racet hela vägen in men sållats bort i sista stund. Jag tror inte att det här är någon jätteöverraskning för VIK-ledningen som måste ha haft två parallella spår att jobba efter. Nu när det är definitivt blir det intressant att se vilket spår de väljer: försöker man jobba in en mer etablerad, en lovande eller kanske en chansning från utlandet? Samuel Ward jublar nog!

På torsdagen värvade VIK också Ronnies grabb, Anton Sundin. Som jag skrev i inlägget om Elefalk har VIK inte möjlighet att värva etablerat till de flesta breddplatserna utan får lita på gott scoutingarbete, rekommendationer och hålla tummarna för ett par genombrott. Jag ser inga konstigheter med den värvningen men det lär betyda att en sån som Edwin Johansson inte fortsätter i VIK.

 

I övrigt: Jesper Fröden från AIK till Skellefteå, Ricard Blidstrand från BIK till AIK, Marcus Bohman bryter med SSK, och BIK värvar Filip Roos från Frölundas J20.

Så ligger VIK till

Slutet på april och de hockeyallsvenska trupperna fylls på dag för dag. Så också Västerviks IK:s som numera har presenterat 13 spelare som kommer att tillhöra truppen kommande höst. Jag har kikat lite på hur övriga lags trupper ser ut och här är resultatet:

 

AIK: 2 målvakter, 8 backar, 10 forwards.

Kommentar: Ser bättre ut än det är då man lyft upp ett gäng juniorer. Dock ett ganska spännande bygge hittills.

BIK: 2, 6, 12.

Kommentar: Kommit långt med sitt truppbygge och är i stort sett klara. De allra flesta var med redan förra säsongen som var framgångsrik så BIK sitter i en bra sits.

Hästen: 0, 0, 4

Kommentar: Såklart svårarbetat så organisationen och arbetsfördelningen varit otydlig samtidigt som divisionstillhörigheten varit osäker. Nyckelspelarna Samuelsson och Eriksson dock signade.

Björklöven: 1, 3, 12.

Kommentar: Kenttä har en del luckor att fylla i truppen, främst på backsidan. Har plockat in lovande Pontus Andreasson från Hanhals.

Pantern: 1, 4, 9.

Kommentar: Har på pappret ett fint lag med hela silly seasons kanske hittills bästa värvning i Patrik Blomberg. Har dessutom fått behålla Nick Olesen (kritade på nytt i vintras) så Pantern ser stabilare ut än på länge.

Karlskrona: 0, 5, 5.

Kommentar: Stabilt var ordet. Inte här. Osäker ekonomi och trupp därefter. Behöver definitivt reda ut ett och annat om man ska bli slagkraftiga till hösten.

Kristianstad: 2, 2, 3.

Ekonomi, ja. Kristianstad sådan är väl dokumenterad men sportsligt är de alltså ett allsvenskt lag numera. Har säkrat upp en del pjäser som var bärande i avancemanget, däribland Fredrik Lindblom och Joel Gistedt.

Modo: 3, 6, 12.

Kommentar: Också här långt fram – det är den sista spetsen som saknas. Tobias Enströms framtid fortfarande osäker.

Mora: 1, 1, 1.

Kommentar: Utrensning och sanering efter degraderingen och det lär hända grejer när de fått koll på de exakta siffrorna. Mora kommer ställa ett fint lag på benen även om det inte ser så smickrande ut idag.

Södertälje: 1, 5, 10.

Kommentar: Tappat tunga spelare men också fått behålla spelare som Liljewall och Fagerudd. Blir intressant att se vilket spår man väljer när Dyk/Meyers poäng ska ersättas.

Timrå: 1, 0, 0.

Kommentar: Liknande skede som Mora, ju. Målvakten Victor Brattström blir kvar och det är en bra sista utpost i allsvenskan. Fredrik Andersson blir kvar som huvudtränare efter en del om och men.

Tingsryd: 1, 4, 5.

Kommentar: Ganska typiskt Tingsrydslag hittills och det vi ser är ett bottenlag, just nu. Tappat Tex Williamsson till Pantern och ersatt honom med en junior från Frölunda.

Västerås: 3, 7, 11.

Kommentar: Truppen ser stor ut, men flera spelare uppges vara klara för andra lag, däribland Kalle Östman. Dock långt framme och har värvat smart i min bok, trots flera svidande tapp.

Västervik: 1, 5, 6.

Kommentar: Det ser bra ut för VIK:s del. Strategin verkar vara att värva ungt och lovande på bredden för att krydda med utländsk spets framöver. Jag har källor som säger att Emil Alba och Erik Gustafsson kritat på men att det av administrativa skäl inte kommunicerats. Vi får helt sonika vänta och se.

 

Hur ska VIK tänka kring Frisk?

Snackade tidigare idag med förre (?) VIK-kaptenen Andreas Frisk. Som alltid när man har med den mannen att göra är det genomtänkta och välformulerade svar. Det gjorde mig glad att höra att det ingrepp han gjort i ryggen gått väl och att han siktar på spel kommande säsong. Frågan är bara var.

Det jag fick veta från både honom och sportchef Georgsson är att det finns en dialog dem emellan men inte i vilken utsträckning. Hur bör då VIK tänka?

Tidigare har Andreas Frisk, enligt mina uppgifter, varit en av få spelare som haft tolvmåndaderskontrakt, och därtill en ganska saftig lön. Den har dock inte VIK betalat så mycket av under säsongen som varit då Frisk bara var med i elva matcher. Skador funkar ju som sjukskrivning och därmed tar Försäkringskassan stor del av lönen.

Sägas ska också att Frisk spelade skadad de elva matcherna och gjorde inte sig själv rättvisa. Han hade det tufft och det är lätt att ha den bilden på näthinnan när vi tänker framtid. Jag tycker inte att han ska ha betalt som en ledande back i VIK, om det blir så att det blir en förlängning. Frågetecknen är helt enkelt något för mycket. Går han däremot med på ett billigare kontrakt tror jag han har tillräckligt mycket att erbjuda VIK-laget i en mindre framträdande roll. Hans rutin kan bli värdefull i en i dagsläget ganska ung backbesättning. Skulle Emil Wahlberg försvinna till SHL är det inte så många proffsmatcher kvar på VIK:s backsida.

 

Vi får nog anledning att återkomma i ämnet och skulle VIK känna att man inte vill fortsätta samarbetet med Frisk har jag förståelse för det med. Jag har dock fått för mig att Frisk är en favorit hos Karlin och blir inte förvånad att de kommer överens om någon typ av avtal om en tid när vi vet mer hur återhämtningen gått.

Blomberg till Pantern

Jaha, Patrick Blomberg, en av de mest skickliga offensiva spelare jag sett i VIK senaste åren, hamnar alltså i Pantern efter Timrås degradering från SHL. Pantern håller på att skrapa ihop ett fint lag.

Jag fick frågan från en läsare som undrade vad Pantern har att erbjuda som inte VIK kan? I första hand pengar. Blomberg får enligt uppgifter en lön på närmare 50.000 i månaden på 12 månader. Ett kontrakt VIK inte är i närheten av att kunna matcha.

 

Dessutom närheten till Malmö, möjligheten att få chansen i Redhawks, slippa bo på en kolonilott på Lysingsbadet...ni fattar.

Kul att se Blomberg i allsvenskan igen i alla fall!

Snabba tankar om Elefalk

Adrian Elefalk heter VIK:s senaste tillskott. Jag gillar det draget från VIK. Det är som alltid med unga spelare lite av en chansning men VIK är i en sits där man måste chansa lite grann. Man har varken dragningskraft eller ekonomi att värva färdiga spelare till hela truppen. Elefalk, son till välkände hockeyagenten Claes, har sin ringa ålder till trots testat spel i flera av de svenska lägre divisionerna, juniorhockey i Nordamerika och även SHL. Så det är en berest kille som ansluter till truppen. Elefalk delar moderklubb med Emil Alba, för övrigt.

 

Vad kan vi vänta oss av Elefalk i höst? Jag tror vi får se ett solitt spel med en offensiv uppsida. Det är en taktiskt slipad spelare som har det osvenska karaktärsdraget att föredra skott före passning. Kan bli fin utdelning för VIK och blir det inte succé så har det inte kostat jättemycket.

I bloggen kommer Jonathan Åhman att skriva om rykten, klara övergångar och spekulationer kring Hockeyallsvenskan.
  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Sport

Politikerbloggar